O echipă de oameni de știință NASA a descoperit forme ciudate în atmosfera superioară a Pământului. Descoperirea a fost făcută în ionosferă – parte din atmosfera Pământului situată între 48 și 965 de kilometri deasupra noastră. Descoperirea ar putea ajuta la îmbunătățirea prognozelor meteo în spațiu și a comunicațiilor radio.
Aceste forme au fost detectate şi înainte, dar instrumentul de imagistică Global-Scale Observations of the Limb and Disk (GOLD) folosit aici ne oferă, până în prezent, cea mai bună privire asupra lor, dezvăluind forme ciudate (X și C) care apar în momente neașteptate și în locuri surprinzătoare. Ionosfera se încarcă electric în timpul zilei, când lumina Soarelui o lovește, creând benzi de plasmă de particule încărcate care sunt, de asemenea, influențate de câmpul magnetic al Pământului. Acestea formează formele observate acum.
În studiile anterioare, crestele îmbinate în formă de X au fost observate după furtunile solare și erupțiile vulcanice mari, dar datele din acest nou studiu arată că ele se pot forma și în așa-numitele „perioade de calm”, ceea ce sugerează că sunt implicați factori mai localizați. Modelele computerizate sugerează că condițiile atmosferice mai scăzute ar putea împinge plasma în jos.
Potrivit lui Fazlul Laskar, fizician al ionosferei la Universitatea din Colorado, „rapoartele anterioare se refereau doar la perturbații geomagnetice. Este o caracteristică neașteptată în condiții geomagnetice calme”.
O altă descoperire care i-a derutat pe oamenii de știință este apariția în plasmă a bulelor în formă de C și în formă de C inversat. Se crede că aceste forme sunt create de vânturile de pe Pământ, la fel cum direcțiile vântului ar putea determina modul în care se înclină un copac. Cu toate acestea, GOLD a observat că acești C se formează în mod surprinzător de aproape unul de celălalt, uneori la distanță de până la 634 de kilometri, indicând din nou factori mai localizați, ca de exemplu tornadele.
În acest moment, grupurile strânse de forme C par a fi relativ rare, doar două observate de GOLD până acum. Cu toate acestea, cercetătorii sunt dornici să le investigheze în continuare și să afle ce le cauzează în ionosferă.
Plasma din ionosferă este esențială pentru ca undele radio să parcurgă distanțe lungi, iar descoperirile din acest domeniu ne îmbunătățeşte înțelegerea modului în care funcționează radioul și GPS-ul. Tulburări în ionosferă precum cele observate aici ar putea avea repercusiuni asupra unor infrastructuri importante de comunicații și navigație. Acest studiu și datele GOLD ne oferă un alt exemplu al modului în care îmbunătățirea tehnologiei și inovațiile în cercetarea științifică ne ajută să înțelegem mai bine Pământul și Universul din jurul lui, chiar dacă acestea se schimbă și evoluează în mod constant.
Rezultatele cercetării au fost publicate în „The Journal of Geophysical Research: Space Physics”.
Sursa: studiul ştiinţific „The X-Pattern Merging of the Equatorial Ionization Anomaly Crests During Geomagnetic Quiet Time” / agupubs.onlinelibrary.wiley.com