Descoperire remarcabilă: cercetătorii au găsit o vibraţie muzicală unică a aminoacizilor! Vreţi să ascultaţi o muzică a unor aminoacizi?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Cercetătorii au descoperit că proteinele – care se găsesc în corpul uman oriunde, de la păr până la mușchi și tendoane – au muzica lor. Descoperirea neobișnuită, publicată în revista „APL Bioengineering” (vedeţi linkul AICI) a fost opera a doi cercetători – inginerii Markus Buehler de la MIT (SUA) și Chi Hua Yu de la Universitatea Națională Cheng Kung din Taiwan.

Natura creează proteine din abundență, de la mătase până la celulele umane, dar oamenii de știință nu au cum să le descifreze automat designul și să utilizeze informațiile pentru a face noi proteine. Însă, încercând să facă ceva în această privinţă, cercetătorii au creat o soluție pornind de la următoarea observaţie: fiecare dintre cei 20 de aminoacizi care formează o proteină are propria frecvență de vibrație. Ceea ce înseamnă că din aminoacizi se pot crea note muzicale!

Apoi, oamenii de ştiinţă au venit cu o altă idee: proteinele și muzica au o structură ierarhică. Structura de bază pentru proteine ​​este dată de ordonarea variată a aminoacizilor, cum ar fi leucina, alanina și cisteina. Pe măsură ce urcăm pe scara complexității, există tot felul de aranjamente elicoidale și structuri care sunt integrante pentru funcția proteinei; ierarhia muzicii este surprinzător de similară. La bază există notele muzicale, care sunt o reprezentare grafică a sunetelor muzicale (notele reprezintă pentru muzică ceea ce literele reprezintă pentru vorbire). Dar, pentru ca muzicienii să-și termine creaţiile, lungimea notelor trebuie modificată, mai multe note sunt folosite simultan pentru a forma acorduri, apoi sute de alte variații sunt adăugate până când obţinem o simfonie ca „Eroica”.

Cercetătorii au profitat de această asemănare atribuind fiecărei trăsături de proteine ​​un analog muzical. De exemplu, o anumită ordine de aminoacizi ar putea da nota „Do”, sau un mod particular de aranjament al lanţului proteic ar putea indica durata unei note. Rezultatul a fost o traducere muzicală pentru fiecare proteină, rezultând o partitură muzicală reală, care ar putea fi chiar şi cântată!

Faceți clic pe acest link SoundCloud, de exemplu, și puteți asculta proteina 1akg, provenită din veninul melcului de mare prădător Conus pennaceus. Sună extrem de interesant – ceva ce n-aţi mai auzit vreodată!

Cercetătorii nu s-au oprit însă aici: ei au realizat un algoritm de învățare pe seturi de date, pentru o serie de proteine ​​și partiturile lor muzicale legate. Prin acest algoritm, ei au determinat Inteligenţa Artificială să vină cu noi compoziții muzicale pentru diferite proteine. Rezultatul a fost o muzică uimitoare, ce nu a mai fost auzită vreodată!

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): aip.scitation.org

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO