Maşina zburătoare Vahana a trecut cu succes primul test, înainte de a deveni operaţională


Exact ca în filmele SF, o dronă autonomă de pasageri aerieni a fost testată pentru prima oară în Oregon (SUA). Dezvoltat de către gigantul Airbus, vehiculul futurist este o maşină zburătoare electrică, cu decolare și aterizare verticală (VTOL – Vertical Take-off and Landing), proiectată să ofere o alternativă rentabilă la mașini sau la trenuri.

Acest ultim test, care a fost efectuat la Pendleton Unmanned Aerial Systems Range, a urmărit vehiculul Vahana, care a ajuns la o înălțime de 5 metri, pentru aproximativ 53 de secunde, înainte de a ateriza în siguranță.

În cele din urmă, vehiculul va putea călători până la 80 de kilometri, la o viteză de patru ori mai mare decât cea a trenurilor. „În mai puțin de doi ani, Vahana a plecat de la un concept scris pe un șervețel, până s-a ajuns la construcţia unei aeronave autopilotate, care a finalizat cu succes primul ei zbor”, a declarat directorul executiv Zach Lovering.

Se speră că, în viitor, vehiculele zburătoare, cum ar fi acestea, vor furniza mai multe servicii diferite, de la încărcarea mărfurilor până la efectuarea operațiunilor de căutare și salvare.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): cnbc.com


Lasă un comentariu