Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Cel mai înalt vârf din lume e Everestul? Nu, e Muntele Chimborazo din Ecuador

1164
blank
Imagine: wikimedia.org (Commons Creative – free)

Majoritatea elevilor din România învaţă că cel mai înalt punct de pe Pământ este vârful muntelui Everest. Este acesta cel mai înalt munte din lume? Totul depinde de ceea ce înţelegem prin „cel mai înalt”. Ne referim la „cel care se ridică cel mai mult deasupra nivelului mării” sau la cel care „se înalţă cel mai mult în spaţiu şi se depărtează cel mai mult de centrul pământului”?

În secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea, se credea că muntele Chimborazo din Ecuador, un vulcan stins, cu vârful înzăpezit, ar fi cel mai înalt punct de pe pământ, aflându-se la 6.310 m deasupra nivelului mării. În 1852, The Great Trigonometrical Survey din India a arătat că Vârful XV era cel mai înalt, având 8.840 m. Britanicii l-au numit Everest în 1865, după Sir George Everest, care a fost Guvernator între 1830-1843.  În 1955, se considera că muntele Everest are o înălţime de 8.848 m, dar în 1999, după ce o echipă de alpinişti a folosit cele mai performante instrumente de măsură prin satelit s-a stabilit că măsoară 8.850. Toate aceste înălţimi au fost măsurate prin raportare la nivelul mării.

Motivul pentru care muntele Everest nu este cel mai înalt punct de pe Pământ este acela că Pământul se roteşte – şi această mişcare de rotaţie face ca planeta să fie bombată în zona Ecuatorului. Diametrul Pământului în zona Ecuatorului este cu aproape 21 km mai mare decât diametrul măsurat la poli.

Să revenim la muntele Chimborazo, care era considerat, odinioară, cel mai înalt munte de pe Pământ. Primul care l-a escaladat a fost Edward Whymper, în 1880. Muntele Chimborazo se află la circa 1,5° sud de Ecuator, în timp ce muntele Everest se află mult mai departe, la 28° nord. Aşadar, deşi muntele Chimborazo se află cu aproximativ 2.540 m mai aproape de nivelul mării decât muntele Everest, este cu circa 2.202 m mai departe de centrul Pământului. Se înalţă în spaţiu mai mult decât muntele Everest. Cu toate acestea, muntele Everest rămâne cel mai înalt munte prin raportare la nivelului mării.

Orgoni Crystal