Misterioasele mumii de la Tarim din vestul Chinei: cărei civilizaţii necunoscute aparţin ele?


mumiile de la TurimMumiile din Tarim reprezintă unul dintre cele mai mari mistere ale lumii antice şi una dintre cele mai remarcabile descoperiri arheologice din secolul trecut. Aceste rămăşiţe umane, incredibil de bine conservate, au fost găsite în mediul uscat şi sărat din vastul deşert Taklamakan, o parte a bazinului Tarim din vestul Chinei. Trupurile găsite până acum variază ca perioadă, de la 1800 î.Hr. până la 400 d.Hr. Dar ceea ce a captat atenţia cercetătorilor din întreaga lume este faptul că mumiile au trăsături distinctive europene şi par să reprezinte diverse triburi caucaziene care au locuit în această zonă pustie din vestul Chinei până acum 2 000 de ani, când au dispărut în mod misterios.

Toate mumiile purtau haine purpurii din lână şi cizme de fetru, iar trupurile erau aproape perfect conservate. Mai fascinant, mumiile aveau trăsături europene: păr şaten sau blond, nasuri şi cranii alungite, trupuri suple şi ochi mari, adânci.

Cea mai veche dintre aceste mumii din vestul Chinei este cunoscută sub numele de Frumoasa din Loulan (vezi imaginea de mai jos). Trupul femeii, perfect conservat, a fost descoperit de arheologii chinezi în 1980, lângă oraşul străvechi Loulan, situat la marginea nord-estică a deşertului Taklamakan. Această femeie, care a murit la vârsta de aproximativ 40 de ani, în urmă cu 4.800 de ani, avea doar 1,55 m şi trăsături europene: nas ascuţit, pomeţi ridicaţi şi păr şaten deschis, care fusese strâns sub o pălărie de fetru. Purta un şal de lână şi cizme de piele; alături de ea erau îngropate un pieptene şi un frumos coş de paie în care se aflau boabe de grâu.

femeia Loulan
Un alt grup de mumii descoperite în regiunea bazinului Tarim este alcătuit dintr-un bărbat, trei femei şi un copilaş, care au ajuns să fie cunoscuţi ca Mumiile din Cherchen. Cele patru cadavre de adulţi, despre care se crede că datează din 1000 î.Hr., erau îmbrăcate în aceeaşi culoare, cu cordoane roşii şi albastre înfăşurate în jurul mâinilor, probabil indicând o relaţie de rudenie apropiată. Bărbatul din Cherchen (vezi imaginea de mai jos) avea peste 1,80 m şi a murit la vârsta de 50 de ani. Avea părul lung, şaten deschis, prins în coadă, o barbă scurtă şi mai multe tatuaje pe faţă. A fost îngropat cu nu mai puţin de zece pălării diferite şi era îmbrăcat într-un veşmânt alcătuit din două piese, de culoare mov şi roşie. La fel ca şi bărbatul, trupul uneia dintre femeile din grup avea nenumărate tatuaje pe faţă şi aproape 1,80 m înălţime. Purta o rochie roşie şi cizme albe din piele de căprioară, iar părul şaten deschis fusese împletit în două cosiţe. împreună cu adulţii a fost îngropat şi un copilaş de trei luni, care purta o bonetă de fetru albastru şi avea pietricele albastre pe ochi. Alături de copil au fost îngropate o cupă din corn de vită şi un fel de biberon făcut dintr-un uger de oaie. Se crede că familia a murit în timpul unei epidemii.

??????

Ceea ce a fascinat cel mai mult arheologii la aceste descoperiri este starea extraordinară de conservare a hainelor viu colorate cu aspect european. Dr. Elizabeth Barber, profesor de lingvistică şi arheologie la Occidental College din Los Angeles, a efectuat un studiu detaliat al hainelor descoperite în bazinul Tarim şi a semnalat similitudini uimitoare cu tartanele celtice din nord-vestul Europei. Dar cine au fost aceşti oameni aparent europeni şi ce căutau în vestul Chinei ? Mumiile sunt răspândite pe o rază geografică vastă şi de-a lungul unei mari perioade de timp : prin urmare, nu pot aparţine aceluiaşi trib. Par să reprezinte mai multe grupuri migratoare venite din diferite zone, în decursul a o mie de ani sau chiar mai mult. Există câteva surse antice care fac referire la grupuri care locuiau în zona bazinului Tarim, acolo unde au fost descoperite mumiile, care ar putea oferi indicii cu privire la originea câtorva dintre mumii. Surse chinezeşti din primul mileniu î.Hr. menţionează un grup de „oameni albi cu părul lung”, cunoscuţi drept oamenii Bai. Bai locuiau la graniţa de nord-vest a Chinei, iar din câte se pare chinezii cumpărau jad de la ei.

Un alt grup care a locuit în această zonă a fost alcătuit din Toharieni, care reprezintă cei mai estici vorbitori ai unei limbi indo-europene (un grup de limbi care cuprinde majoritatea limbilor din Europa, India şi Iran). Toharienii aveau părul blond sau roşcat şi ochi albaştri. Frescele din peşterile budiste din bazinul Tarim, datând din secolul al IX-lea d.Hr., înfăţişează un popor cu trăsături europene distincte. Toharienii au rămas în bazinul Tarim, iar mai târziu au adoptat budismul din nordul Indiei, cultura lor supravieţuind cel puţin până în secolul al VIII-lea d.Hr., când par să fi fost asimilaţi de turcii uighuri din stepele din estul Asiei.

Oricum, tot ce am spus mai sus sunt doar ipoteze, iar istoricii nu ştiu nici până în prezent adevărata sursă a mumiilor chineze.

 

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO