A fost Evul Mediu o perioadă atât de „întunecată”? 6 motive pentru care ar trebui să apreciem epoca medievală


Oamenii contemporani au tendinţa de a se crede întotdeauna superiori faţă de cei care au trăit în trecut. Dacă antichitatea este privită ca o perioadă acceptabilă (deşi a avut loc acum circa 2 milenii), Evul Mediu (între 500-1500), până la Renaştere, este privit ca o perioadă „întuncată” a istoriei omenirii. Dacă ar exista călătoria în timp, nimeni nu ar dori să se întoarcă atunci. A nu se uita că şi în ziua de azi atunci când se pronunţă „ca în Evul Mediu” înseamnă a desconsidera acea acţiune sau fapt. Când spunem despre cineva că trăieşte ca în Evul Mediu, ne referim la faptul că nu are curent electric (deci nici TV, Internet, frigider, maşină de spălat etc.), gaze sau apă curentă în locuinţă. Dar oare Evul Mediu a fost o perioadă atât de malefică? Chiar nimic bun nu s-a întâmplat atunci? În acest articol, am să vă ofer câteva motive destul de pertinente şi de bune prin care chiar v-aţi dori să trăiţi în Evul Mediu:

1) Taxe şi impozite mult mai scăzute. În Anglia, de exemplu, în acea perioadă taxele rar depăşeau 15% din total veniturilor. Cel mai adesea, ele se apropiau în jurul valorii de 10%. În ziua de azi, în multe ţări ale lumii, taxele şi impozitele cumulate se situează între 1/3 şi 1/2 din total veniturilor. Când era mai bine de trăit?

2) Un stil de viaţă mai lipsit de griji. În Evul Mediu puteai să fii ori aristocrat, ori iobag (sclav). Dacă te-ai fi născut aristocrat, n-ar fi trebuit să munceşti o zi din viaţă. În fiecare zi ai fi mâncat alimente delicioase şi ţi-ai fi ocupat timpul cu ocupaţii distractive. Dacă te-ai fi născut iobag, într-adevăr, ar fi trebuit să munceşti pământul 8-9 luni din an, dar, în restul timpului din an ai fi stat degeaba şi te bucurai de roadele pământului.

3) Mult mai puţini criminali în serie. Evul Mediu cunoaşte 5 criminali în serie, 3 dintre ei sunt binecunoscuţi (Elizabeth Bathory, Gilles de Rais şi Sawney Bean). Gândiţi-vă la câţi criminali în serie au existat şi există în societatea modernă. Cu siguranţă, mai mult de 5, poate că de câteva mii de ori mai mulţi. Şi asta din cauza faptului că trăim într-o societate din ce în ce mai nevrotică şi mai psihopată.

4) O societate mult mai stabilă politic şi social. În Evul Mediu, regele sau domnitorul era conducătorul suprem, neexistând atât de multe partide şi fricţiuni politice ca în ziua de azi. Schimbările erau extrem de rare. Dacă în ziua de azi, legile se schimbă tot timpul, în Evul Mediu existau aceleaşi legi pentru întreaga viaţă. Stabilitatea era o regulă în trecut, pe când astăzi, în societatea contemporană, aşa ceva nu prea există.

5) Banii erau bani adevăraţi. În Evul Mediu, banii erau bani. Adică, ei aveau valoare intrinsecă dată de metalul încorporat în ele (aur, argint, aramă etc.) În epoca modernă, odată cu sfârşitul standardului aur, banii au devenit mai mult un concept decât o realitate. Nu avem decât nişte bani de hârtie, fără valoare intrinsecă, având doar valoarea oferită de banca de emisiune. Preţurile la alimente erau relativ constante (cu excepţia perioadelor de foamete şi revoluţionare), iar oamenii nu erau nevoiţi să-şi cheltuie jumătate din veniturile lor pentru plata unor datorii de care nu aveau nevoie. De fapt, societatea medievală s-a schimbat mult în rău, odată cu aşa zisa „Renaştere”, ce a început cu o campanie agresivă împotriva sistemului medieval, cu scopul de a câştiga sprijinul pentru un sistem capitalist. O economie bazată pe producţie a fost înlocuită de o economie bazată pe cantitatea de aur emisă de guvern publicului.

Încă ceva: în Anglia, în anii 1400, câştigul mediu zilnic era în jurul a 6 penii pe zi, ceea ce echivalează cu 130 de lire sterline în ziua de azi. Ia ghiciţi cât e câştigul mediu a unui englez în ziua de azi? 96 de lire sterline! Ca să vedeţi cine câştiga mai mult…

6) Lipsa şomajului. Evul Mediu nu avea problemele de şomaj din ziua de azi. Dacă eraţi iobag, aveţi de lucrat pământul. Dacă eraţi în oraş în clasa mijlocie din oraş, aveaţi un atelier sau un magazin. Dacă făceaţi parte din clasa aristocrată, nu aveaţi probleme: aveaţi bani, vă distraţi şi vânaţi. În marile oraşe ale Europei, cetăţi şi imense catedrale se construiau, astfel încât exista de muncă pentru fiecare om. Doar cei care erau bolnavi nu puteau munci. Dar şi aceştia nu trebuiau să dispere: ei erau îngrijiţi de călugări în mănăstiri sau de propriile familii, dacă aveau suficiente fonduri.

Iată 6 motive pentru care nu ar mai trebui să urâm atât de mult Evul Mediu…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO