Descoperire şocantă a cercetătorilor: cei care au gene moştenite de la oamenii din Neanderthal au un risc triplu de a dezvolta o formă severă a bolii Covid-19


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Încă de la începutul pandemiei de Covid-2019, cercetătorii au fost intrigaţi de ce unii oameni sunt mai vulnerabili la virusul SARS-CoV-2 decât alţii. Desigur, contează mult afecţiunile preexistente ale fiecărui individ, însă tot nu se poate explica de ce unii oameni au rezistenţă mare împotriva noului coronavirus, iar alţii nu.

Acum însă, doi cercetători (Hugo Zeberg, profesor asistent la Institutul Karolinska din Stockholm şi Svante Paabo, directorul la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evoluţionară din Leipzig), au făcut o descoperire şocantă (după ce au studiat mai multe cazuri de Covid-2019): ei au aflat că o tulpină de ADN (care a fost transmisă de la oamenii din Neanderthal la oamenii moderni) triplează riscul de a dezvolta o formă severă a bolii Covid-19. Iar această moştenire genetică, provenind de la Neanderthalieni cu mai mult de 50.000 de ani în urmă, se regăseşte astăzi la aproximativ 16% dintre europeni și la jumătate din totalul asiaticilor de sud.

Cercetătorii mai spun că genele neanderthaliene respective, transmise la oamenii moderni, au fost probabil benefice de-a lungul timpului, ajutând la lupta împotriva altor infecţii, dar acum, la confruntarea cu un nou virus, lucrurile stau invers. Nu este clar cum aceste gene pot agrava boala Covid-19, dar o genă joacă un rol în răspunsul imun, iar alta a fost legată de mecanismul pe care virusul îl folosește pentru a invada celulele umane.

Se estimează că circa 100.000 de oameni au murit din cauza lui Covid-19, ca urmare a prezenţei acestor gene neanderthaliene. La ora actuală, totalul deceselor pe plan mondial din cauza lui Covid-19 depăşeşte 1 milion.

Sursa: studiul ştiinţific publicat în revista „Nature

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock