EXCLUSIV! Ce s-a mai întâmplat cu androidul „Data” din serialul SF „Star Trek”?

  •  
  •  
  •  
  •  

Fanii serialului SF de succes „Star Trek: Next Generation” îşi aduc aminte cu siguranţă de „Data”, androidul ce deţine funcţia de locotenent-comandor.

Proiectat si construit de doctorul Noonien Soong pe planeta Omicron Theta, Data este un android care are sentimente. El servește ca ofițer secund la bordul navelor spațiale USS Enterprise-D și USS Enterprise-E. Creierul lui pozitronic îi permite capacitați impresionante de calcul. Data a întâmpinat dificultăți în timpul primilor săi ani de viață în înțelegerea diferitelor aspecte ale comportamentului uman și a fost în imposibilitatea de a simți emoții sau să înțeleagă anumite idiosincrazii umane, depunând mari eforturi pentru a deveni uman. În cele din urmă, acest obiectiv l-a făcut să-și adăuge la rețeaua pozitronică un cip emoțional, creat tot de Noonien Soong.

Data a fost interpretat de actorul Brent Spinner, care avea 38 de ani (în 1987) atunci când a început să-l joace pe android. Rolul acesta l-a făcut să se identifice cu personajul său din serialul SF. Dar ce s-a mai întâmplat cu el, după ce a terminat de jucat personajul Data din serial (1994)?

În 1996 a jucat în „Ziua Independenţei”, dar o să fie greu să-l mai recunoaşteţi, întrucât îl interpretează pe Dr. Brackish Okun, directorul lui „Area 51”, ce face parte din echipa chirurgicală în timpul autopsiei unuia dintre extratereştrii capturaţi.

Deși serialul „Star Trek: Next Generation” s-a încheiat în 1994, nu acesta a fost sfârșitul poveştii lui Data. El a mai participat în cele 4 filme Star Trek lansate: „Star Trek Generations” (1994), „Star Trek: First Contact” (1996), „Star Trek: Insurrection” (1998) și „Star Trek: Nemesis” (2002).

În „Star Trek Generations”, Data decide în sfârșit să-şi instaleze cipul emoțional pe care Dr. Soong l-a creat pentru el, aşa cum am vorbit mai sus. În „Star Trek: First Contact”, el joacă un rol esențial când este capturat de regina Grupului Borg, care încearcă să-l întoarcă împotriva Federației. În „Star Trek: Insurrection”, Data devine o parte centrală a complotului, atunci când „funcționează defectuos”. În „Star Trek: Nemesis” actorul Spiner a jucat roluri duble, aparând ca un B-4, un android timpuriu de tip Soong, dar ca și Data, care lucrează cu restul echipajului pentru a opri un lider hotărât să distrugă Imperiul Romulan.

În 2004, Spinner a anunţat că renunţă în a-l mai interpreta pe Data, pentru că se simţea prea bătrân. Astfel, în noua serie de televiziune „Star Trek: Enterprise” (2001-2005), actorul joacă, în 3 episoade, rolul lui Arik Soong, genetician şi strămoşul creatorului lui Data, Dr. Noonien Soong.

blank

Dar, cariera lui Data nu e legată doar de „Star Trek” şi de seriale SF. În 2002, de exemplu, „androidul” joacă rolul unui băiat rău, Devlin Bowman, în comedia „Maestrul deghizării”. Bowman tocmai a terminat de executat o sentință de închisoare de două decenii și este hotărât să se răzbune pe omul care l-a pus în închisoare.

În 2011, Brent Spinner îşi creează un miniserial de comedie pe Internet, „Fresh Hell”, ce poate fi vizionat pe YouTube, cu episoade mici, dar amuzante, dovadă că rolul de serios al androidului Data l-a oprit să se manifeste.

Începând cu anul 2016, cel mai mare proiect al lui Spinner a fost serialul horror Cinemax „Outcast”, în care îl interpretează pe Sidney, un predicator misterios implicat în posesii demonice și alte întâmplări supranaturale ce au loc într-un mic oraș din Virginia de Vest. Într-un interviu, Spinner îl compară pe Sidney cu Data. „Sidney este cel mai dificil personaj pe care îl poți descrie. Dar, la fel ca şi Data din Star Trek, găsesc acest personaj asemănător, în sensul că îl descoperi și îl construieşti pe măsură ce se merge mai departe”.

Iată-l pe „Data” în anul 2016…

blank


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu