Cel mai vechi calendar din lume a apărut în Scoţia acum 10.000 de ani!? E cu cel puţin 5.000 de ani mai vechi decât „primele” calendare din Orientul Mijlociu…


cel mai vechi calendarArheologii au descoperit ceea ce ar putea fi cel mai vechi calendar din lume, creat de către societățile de vânători şi culegători din jurul 8.000 î.Hr. Calendarul lunar a fost găsit în Aberdeenshire (Scoția). Analizat de o echipă condusă de Universitatea din Birmingham, calendarul aruncă o lumină nouă asupra remarcabilului dispozitiv lunaro-solar care pre-datează primele instrumente formale de măsurare a timpului, găsite în Orientul Mijlociu, şi având o vechime de aproape 5000 de ani.

Capacitatea de a măsura timpul reprezintă una cele mai importante realizări ale omului. Aşa cum am spus mai sus, până acum se credea că primele calendarele oficiale au fost create în Mesopotamia acum 5000 de ani. Dar cercetătorii au descoperit că un monument creat de vânătorii din Aberdeenshire acum 10.000 de ani par a imita ciclul Lunii, în scopul urmăririi fazelor lunare pe parcursul unui an.

Situl arheologic, aflat pe Câmpiile Warren din Crathes, se aliniază de asemenea şi la răsăritul de Soare din mijlocul iernii, oferind astfel o corecție anual astronomică, în scopul de a menține legătura dintre trecerea timpului, indicată de Lună, anul solar asincron și anotimpurile asociate. Gropile au fost periodic redimensionate probabil că de zeci de ori, pe parcursul a patru milenii. Prin urmare, este imposibil să știm care au fost gropile iniţiale săpate în urmă cu 10.000 de ani.

Există 12,37 cicluri lunare (luni lunare) într-un an solar – și arheologii cred că fiecare groapă reprezenta o anumită lună, întregul arc semnificând un an. Cele 12 gropi ar fi putut, de asemenea, juca un al doilea rol de reprezentare a lunii calendaristice. Reflectând fazele lunii, gropile succesive, aranjate într-un arc mic (simbolizând mișcarea Lunii pe cer) începeau cu dimensiuni mici la un capăt şi la celălalt şi creşteau în diametru și adâncime spre mijlocul arcului.

Aceasta descoperire este unică pentru cercetători. „Acest monument remarcabil, care este atât de unic în Marea Britanie, oferă o privire fascinantă în viețile culturale ale oamenilor din urmă cu 10.000 de ani”, a declarat arheologul Shannon Fraser. El a mai adăugat că „Dovezile sugerează că societățile de vânători-culegători din Scoția au avut abilităţile de a urmări timpul de-a lungul anilor, iar acest lucru a avut loc aproape 5000 de ani înainte de primele calendare oficiale cunoscute din Orientul Mijlociu”.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO