Cum arăta locuinţa domnitorului Moldovei în anul 1672: o sală afumată cu două odăi tot întunecoase și în proastă stare!


Cornelio Magni, autor a 3 cărți despre peregrinările sale prin Turcia, Arhipelag, Siria și Grecia, a ajuns prin Moldova în iulie-august 1672. El trece prin Iaşi în anul 1672 şi, povesteşte, printre altele, cum arăta locuinţa domntorului Moldovei (atunci, domnitor era Gheorghe Duca Vodă). Iată ce povesteşte el:

* Orașul Iași, capitala Moldovei, pe care turcii și grecii o numesc Bogdania, este așezat intr-un loc destul de frumos, la o mică depărtare de rîul Prut, care i se alătură (!) dintr-o parte. Cele mai multe clădiri sunt făcute din lemn lipit cu lut. Acoperișurile sunt foarte ascuțite, învelite cu bucățele de scânduri subțiri așezate frumos într-o ordine regulată.

* Ulițele sunt pline de noroi până la brâu iarna, iar vara zboară praful până la o înălțime de o prăjină deasupra ochilor. Cele mai umblate sunt acoperite cu trunchiuri de arbori, așezați regulat astfel ca unul să se alăture bine de celălalt, căci altfel nu ar mai putea fi practicabile.

* Primul lucru care mi-a trezit curiozitatea a fost palatul domnului, căci aici a fost reședința străveche a suveranilor Moldovei din familia Movilă, care în schimbul unui omagiu erau confirmați de republica polonă.

* Locuința acestui domn nu v-aș putea-o mai bine descrie decât asemuind-o cu o mare cășierie, constând toată dintr-o ogradă mare pătrată, înconjurată de ziduri de pământ, așa că mi se părea că intru într-o curte mare a unor bergamini, așa cum se obișnuiește în Lombardia, unde se fac acele rotocoale de caș gras, care sunt ca niște roate de car.

* Am intrat în apartamentul domnului și am văzut că era alcătuit dintr-o sală afumată cu două odăi tot atât de întunecoase și în proastă stare: drept orice mobilă nu am văzut decât un jilț înalt de modă venețiană de catifea roșie, reprezentând tronul pe care șade domnul în timpul audiențelor.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO