Din secretele unei prietenii fascinante între două genii ale omenirii: Nikola Tesla şi Mark Twain


A avea prieteni celebri poate fi o adevărată binecuvântare. Dar, atunci când cei doi prieteni sunt două minţi strălucite, atunci rezultatul nu poate fi decât unul extraordinar. Cu mai bine de 120 de ani în urmă, la sfârşitul secolului al XIX-lea, s-a format o prietenie curioasă dintre legendarul scriitor american Mark Twain și una dintre cele mai mari minţi ştiinţifice care a existat vreodată, Nikola Tesla.

Scriitorul Mark Twain nu doar că a scris povestiri celebre ca „Prinţ şi cerşător”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” sau „Aventurile lui Tom Sawyer”, dar a şi fost fascinat de tehnologii, în special de electricitate, care era absolut o noutate în vremurile acelea. Vizitând New York-ul în anii 1890, Mark Twain a devenit prieten cu Nikola Tesla, şi asta pentru că marele fizician era pasionat de opera lui Mark Twain, după ce a citit câteva dintre lucrările sale timpurii. Cărțile au contribuit la recuperarea lui Tesla, după cum recunoştea însuși omul de știință, care spunea că poveştile lui Twain „erau atât de captivante încât m-a făcut să uit complet de starea mea fără speranță”.

Deşi pasiunea lui Mark Twain pentru electricitate şi admiraţia lui Tesla pentru opera scriitorului american puteau constitui motive suficiente pentru a lega o prietenie trainică, totuşi şi altceva i-a legat pe cei doi: banii. Mark Twain a investit bani într-o tehnologie nouă – un motor electric – în anii 1880. De asemenea, scriitorul american auzise despre motorul pe care Tesla l-a inventat pentru Westinghouse. Tesla l-a sfătuit pe Twain să nu investească într-un motor creat de James W. Paige, sfat de care faimosul scriitor nu a ținut cont, pierzând o sumă mare de bani.

În cele din urmă, Twain credea că designul motorului Tesla era superior, vizitând frecvent laboratorul inventatorului, participând chiar şi la experimente. Un număr de fotografii (între care una o găsiţi chiar în acest articol) sunt dovada acestei interacțiuni fascinante.

Se spune că o invenţie a lui Tesla a vindecat constipaţia scriitorului. Mark Twain a participat la un experiment pentru un oscilator electromecanic, care genera curent alternativ de înaltă frecvență și care se prezenta sub forma unei plăci vibratoare. Tesla credea că vibraţiile acestui dispozitiv puteau fi de un real ajutor medical pentru Twain, despre care știa că are probleme digestive.

Mi se pare extraordinar să aflăm că marile genii ale omenirii au fost şi prieteni…