Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

De ce textele antice nu menţionează nimic despre vechimea Marelui Sfinx egiptean? Are acest monument o vechime de peste 12.000 de ani, şi nu 4.500 de ani, cum cred arheologii?

  •  
  •  
  •  
  •  

blank
Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Deși piramidele din Egipt sunt cea mai mare atracție turistică, pământul faraonilor are multe de oferit. De la temple fascinante până la obeliscuri masive care ajung până la stele, Egiptul este un tărâm cu o istorie incredibilă. În plus față de piramidele, există un monument specific care este diferit de oricare altul: Marele Sfinx din Giza. Acesta nu a fost construit așa cum cred unii, ci sculptat într-un bloc de calcar din podișul Giza. Are o înălțime de aproximativ 20 de metri și măsoară în jur de 70 de metri lungime.

Stând de pază în fața piramidelor, masivul monument este unul dintre cele mai mari și mai vechi statui de pe planetă. Deşi şi alte statui ale Sfinxului au fost găsite în Egipt, nicăieri nu se găseşte unul atât de mare ca cel de la Giza.

Capul Sfinxului ar putea să-l reprezinte pe faraonul Khafre, aşa cum cred istoricii. Dar, Khafre a trăit în mileniul 3 î.Hr., aşa că cei mai mulţi cred că Sfinxul a fost construit în urmă cu aproximativ 4.500 de ani. Totuşi, Sfinxul este un monument de piatră unic din Egipt, deoarece nu există nicio referință când a fost construit. Arheologii încă nu au descoperit niciun fel de papirusuri sau simboluri care să lege Sfinxul de faraonul Khafre.

E ciudat pentru că deși a fost unul dintre cele mai importante monumente din istoria egipteană, nu există inscripții cunoscute ale Sfinxului în Vechiul Regat al Egiptului și nici nu există vreo mențiune a Sfinxului despre când a fost sculptat. Acest lucru e cu adevărat bizar, deoarece vechii egipteni erau oameni de știință minuțiosi și excelenți păstrători de înregistrări.

Totuşi, în ciuda lipsei de dovezi, marea majoritate a egiptologilor cred că Sfinxul nu este mai vechi decât a patra dinastie de faraoni, adică în urmă cu 4.500 de ani. Selim Hassan, expert în Sfinx și cercetător care a petrecut mulți ani cercetând  monumentul antic spune în cartea sa „Sfinxul: istoria sa în lumina săpăturilor recente”, faptul că „nu există o singură inscripție contemporană care să lege Sfinxul de Khafre”.

Deoarece nu există dovezi fizice prin care să datăm originea Sfinxului în vremea lui Khafre, tot ceea ce știm e faptul că Sfinxul ar fi putut fi construit înaintea civilizației egiptene antice. Cercetătorii Graham Hancock și Robert Bauval plasează construcția Marelui Sfinx în jurul anului 10 500 î.Hr., pe baza locaţiei stelelor.


  •  
  •  
  •  
  •  
Orgoni Crystal