Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Nici măcar NASA nu ştie cine ar fi putut construi aceste geoglife din Kazahstan, vechi de 8.000 de ani!


Imaginile aeriene ale regiunii deșertice Turgai din nordul Kazahstanului, dezvăluie figuri geometrice gigantice care seamănă cu celebrele linii Nazca din Peru și sunt vizibile doar la altitudini mari. Aceste desene neobișnuite au fost descoperite de Dmitri Dey, un arheolog amator din Kazahstan, cu ajutorul Google Earth și, de atunci, originea lor și funcția formațiunilor ciudate continuă să-i intrige pe cercetători.

Aceste formațiuni, care de la o mare înălțime dezvăluie modele geometrice clare și intrigante, văzute de la sol nu sunt decât mici movile de pământ și lemn, dar împreună formează cercuri, cruci sau linii cu dimensiuni care variază între 90 și 400 de metri.

Din punct de vedere al comparației, cele mai cunoscute geoglife astăzi sunt Liniile Nazca din Peru, care, conform estimărilor, au fost create acum 1.500 de ani. Potrivit lui Dey, cultura Mahanzhar a locuit în această regiune între anii 7000 î.Hr. și 5000 î.Hr. și ar fi putut crea unele dintre cele mai vechi forme. El crede că aceste structuri au fost folosite pentru a observa și urmări mișcările Soarelui, la fel ca cele de la Stonehenge.

Cea mai mare dintre structuri se află lângă o veche așezare din perioada neolitică, numită și Epoca Pietrei Lustruite, și conține un pătrat format din 101 dealuri, ale căror colțuri opuse sunt legate printr-o cruce în diagonală. Suprafața combinată a acestei formațiuni este mai mare decât cea a Marii Piramide a lui Keops din Egipt.

Deşi cercetătorii spun că aceste geoglife au fost construite de popoarele antice, în ce scop au fost ele realizate rămâne încă un mister. Se crede că aceste gravuri enorme, care acoperă o suprafață de 692 de km pătraţi, ar putea dezvălui detalii despre ritualurile antice ale popoarelor din regiune, dar până acum încercările de a le descifra au fost zadarnice.

NASA le-a cerut astronauților de la Stația Spațială Internațională să facă mai multe imagini ale regiunii pentru a ajuta la descifrarea geoglifelor. Potrivit NASA, figurile au fost realizate cu 8.000 de ani în urmă, iar dimensiunea lor colosală este surprinzătoare. Specialiştii NASA spun că ei nu au mai văzut așa ceva până acum, întrucât construirea acestor structuri necesita un număr mare de oameni și un efort uriaș. Rămâne de văzut dacă vreo civilizație antică a construit aceste formațiuni pentru artă, comunicare, ritualuri sau pentru vreun alt scop dincolo de înţelegerea noastră.

Mai jos puteţi vedea câteva din aceste geoglife din Kazahstan:

 


Lasă un comentariu