Misterul mumiilor gigante din China, vechi de peste 4.000 de ani… arheologii au rămas perplecşi!


De la sfârşitul anilor 1970, arheologii au scos la suprafaţă zeci de cadavre uscate, îngropate în nisip la marginea bazinului Tarim din regiunea chineză Xinjiang. Unele au fost datate ca având 4.000 de ani vechime, iar informaţiile mai noi arată că ar putea fi şi mai vechi. Aceste corpuri sunt păstrate foarte bine, având pielea, carnea, părul şi organele interne intacte, îngropate individual sau câte două, în sicrie neornamentate, fără capac sau în gropi căptuşite cu buşteni, în care corpurile se uscau repede datorită căldurii deşertului şi apoi îngheţau în timpul iernilor grele din regiune. Aceşti oameni antici sunt îmbrăcaţi cu robe, pantaloni, ghete, ciorapi, mantale şi pălării, toate colorate.

Arheologul Victor Mair, profesor de chineză la Departamentul de Studii Asiatice şi ale Orientului Mijlociu de la Universitatea din Pennsylvania, aproape că a rămas perplex când a văzut el însuşi dovezile la muzeul din capitala provinciei Urumchi: „Am fost la muzeu de multe ori, dar, de această dată, trecând de o perdea, am dat peste un exponat atât de frumos, atât de uluitor, încât întrecea orice imaginaţie, şi am crezut la început că trebuie să fie un fals”.

Arheologul dr. Elizabeth Wayland Barber a fost la fel de impresionată de aceste rămăşiţe păstrate atât de bine, dar misterul îl constituiau trăsăturile rasiale: „Mumiile păreau să nu fie nici de origine chineză, nici mongoloidă; după caracteristicile feţei, păreau caucaziene. Era foarte clar că aceşti oameni nu făceau parte din populaţia băştinaşă. Nasul era mare, orbitele ochilor erau mari, maxilarele proeminente, părul blond sau roşcat şi mulţi bărbaţi aveau bărbi lungi. Era clar – erau europeni. Am rămas uimiţi când am citit raportul care îi descria pe unii din aceşti oameni euro-chinezi ca „uriaşi ai timpului lor”.

Bărbatul din Cherchen (numit aşa după zona în care a fost îngropat) avea 1,97 m, iar femeia Cherchen era înaltă de 1,92 m, ieşind în evidenţă astfel şi astăzi, plus că, timp de mii de ani, oamenii au fost în general mai scunzi.

Profesorul Mair a fost uimit să afle că expoziţia mumiilor era doar o iniţiativă locală şi că autorităţile chineze au hotărât să nu vorbească prea mult despre aceste descoperiri extraordinare. Pentru ei, faptul că au trăit europeni în China preistorică era poate un subiect de discuţie prea sensibil.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock