Cum e posibil ca o mumie chinezească de 1.800 de ani vechime să arate atât de bine!? Care e misterul?


În 1971, nişte muncitori din construcții au început să sape pe versanții unui deal – Mawangdui, lângă orașul Changsha (Hunan, China). Ei construiau un adăpost antiaerian pentru un spital din apropiere. La un moment dat, muncitorii au dat peste ceea ce părea a fi un mormânt ascuns sub mai multe straturi de piatră.

Mormântul s-a dovedit a fi atât de masiv încât lucrările de săpare au durat aproape un an, iar arheologii au avut nevoie de ajutorul a 1.500 de voluntari. Mormântul conținea mai mult de o mie de artefacte rare și prețioase, inclusiv figurine de aur și argint, articole de uz casnic lucrate complex, bijuterii proiectate meticulos și o întreagă colecție de haine realizate din mătase antică fină.

Cu toate acestea, cel mai valoros artefact este mumia lui Xin Zhui, soția lui Li Chang și  marchiza de Dai. Mumia, care este acum cunoscută pe scară largă sub numele de Lady Dai sau „Frumoasa adormită chineză”, a fost găsită înfășurată în multe straturi de mătase și sigilată în patru sicrie închise unele în celelalte.

Sicriul cel mai exterior a fost vopsit în negru pentru a simboliza moartea și trecerea decedatului în întunericul lumii subterane. De asemenea, a fost împodobit cu pene de diferite păsări, deoarece vechii chinezi credeau că sufletele morților trebuie să aibă pene și aripi înainte de a putea deveni nemuritori în viața de apoi.

Potrivit autopsiei efectuate, Lady Dai era supraponderală, suferea de dureri de spate, hipertensiune arterială, artere înfundate, boli de ficat, calculi biliari, diabet și avea o inimă grav deteriorată, care a determinat-o să moară de atac de cord la vârsta de 50 de ani.

În mormântul ei, care a fost îngropat la 40 de metri sub pământ, avea un dulap care conținea 100 de articole de îmbrăcăminte din mătase, 182 de articole de toaletă. În mormântul ei existau, de asemenea, 162 de statuete din lemn sculptate.

Corpul lui Lady Dai a fost înfășurat în 20 de straturi de mătase, scufundat într-un lichid ușor acid necunoscut, care a împiedicat dezvoltarea bacteriilor, şi apoi a fost sigilat în patru sicrie. Iar aceste sicrie au fost apoi acoperite cu 5 tone de cărbune și cu lut.

Arheologii au găsit, de asemenea, urme de mercur în sicriul ei, indicând faptul că metalul toxic ar fi putut fi folosit ca agent antibacterian. Mormântul a fost făcut etanș, astfel încât bacteriile să nu se poată înmulţi – dar rămâne un mister științific despre modul în care corpul a fost conservat atât de bine.

Există o mulțime de întrebări fără răspuns și, în ciuda faptului că egiptenii sunt cei mai cunoscuți pentru mumiile lor, chinezii au avut, fără îndoială, cel mai mare succes. Deocamdată, conservarea incredibilă a lui Lady Dai rămâne un mister.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO