Enigma celor 17 sicrie miniaturale cu figurine umane din Scoţia – cu ce scop au fost ele create?


17 sicrie miniaturale au fost descoperite într-o peşteră mică aflată în apropiere de Edinburgh (Scoția), în anul 1836. Astăzi, au mai rămas doar 8 sicrie, care sunt expuse la Muzeul Național al Scoției.

În ciuda trecerii de 181 de ani de la descoperire până în prezent (2017), cercetătorii nu ştiu încă scopul acestora, pentru că fiecare din ele conţine câte o mică figurină umană, îmbrăcată cu grijă. Unii spun că este vrăjitorie; alții susțin că este vorba de o înmormântare simbolică a unor oameni pierduți pe mare.

Dar, una dintre teoriile cele mai interesante este aceea că sicriile au fost făcute într-o încercare de liniştire a sufletelor frământate care au fost ucise de către celebrii criminali în serie William Burke and William Hare (cei care au omorât 16 persoane în Edinburgh în 1828 – citiţi mai multe despre ei în cadrul acestui articol din 2009: Burke şi Hare: celebri criminali şi hoţi de cadavre).

Mini-sicriile au între 7 şi 10 cm lungime, au o formă regulată, sunt realizate dintr-o singură bucată de lemn, cu excepţia capacelor. Capacul şi părţile laterale ale fiecărui sicriu au prezente mai multe ornamente. Aşa cum spuneam mai sus, fiecare sicriu conţine câte o figurină umană, în miniatură, feţele fiind destul de bine realizate. Fiecare figurină umană este îmbrăcată din cap până în picioare cu haine de bumbac. Totuşi, ochii figurinelor umane sunt deschişi, ceea ce înseamnă că ele nu ar putea reprezenta cadavre umane, ci mai degrabă „soldaţi de jucărie” (ţinând cont de poziţia lor verticală, de picioarele plate şi de braţele oscilante).

Şi mai interesant decât atât îl reprezintă faptul că, după o examinare mai atentă a bumbacului utilizat în hainele figurinelor, a rezultat că sicriile ar fi putut fi create la începutul anilor 1830, ceea ce înseamnă că ele au fost descoperite la doar câţiva ani după crearea lor.

Deocamdată, arheologii şi istoricii încă nu au ajuns la o concluzie privind scopul pentru care au fost create aceste mini-sicrie, împreună cu figurinile umane din ele, aşa că enigma încă rămâne…

Sursa (traducerea şi adaptarea): smithsonianmag.com, scotsman.com


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock