Bucefal, calul lui Alexandru cel Mare ce a fost înmormântat cu onoruri militare

936

buchephalusAlexandru cel Mare (356-323 i.e.n.), fiul lui Filip Macedoneanul, a fost cel mai reprezentativ lider militar al epocii sale, extinzând Imperiul grec până în Egipt în sud, iar la est până în India. Datorită lui cultura greacă s-a răspândit în toată lumea. Ar fi nedrept şi de neconceput să considerăm toate împlinirile lui fără să-l însoţim de fabulosul cal pe care l-a încălecat în marile lui bătălii. Calul se numea Bucefal, ceea ce însemna „cap de oaie“ şi se referea la fruntea largă şi la profilul uşor concave caracteristice sângelui oriental cât şi unei culori thesaliene.

Descris ca fiind cea mai bună linie de creştere thesaliană, Bucefal avea roba neagră şi o stea albă în frunte şi era mai mare în comparaţie cu ceilalţi contemporani ai săi. Un scriitor grec spunea că Bucefal avea un ochi albastru. Tatăl lui Alexandru l-a cumpărat în 343 î.Ch. pentru o sumă echivalentă acum cu 20.000 lire sterline, iar în acel moment era atât de sălbatic încât nimeni nu-l putea încaleca. Dar, Alexandru, care la 12 ani îşi terminase deja serviciul activ de armată a spus că-l va încaleca. Văzând că Bucefal se sperie atât de umbră să cât şi de oamenii care încercau să-l îmblânzească, Alexandru l-a întors cu faţa spre soare şi s-a aruncat pe spatele lui.

După ce a muncit suficient cu el a ajuns galopând în faţa tatălui său. „Trebuie să cauţi şi tu un regat mai mare care să ţi se potrivească“ a spus tatăl său. „Macedonia este prea mică pentru tine“. De atunci, Bucefal accepta un îngrijitor să-l antreneze, dar nu se lăsă încălecat decât de Alexandru, ba chiar se spune că îngenunchea puţin pentru a-i face stăpânului său încălecarea mai uşoară.

Alexandru l-a încălecat pe Bucefal pentru ultima dată în 327 î.Ch. când l-a învins pe regele indian Porus. Bucefal avea 30 de ani şi la sfârşitul zilei a murit din cauza rănilor. A fost înmormântat cu onoruri militare, iar în acel loc Alexandru a fondat cetatea Bucefalia.