Am putea vedea trecutul de pe planeta noastră, cu ajutorul telescopului? Ce-ar fi să ne uităm la celebra bătălie a lui Napoleon de la Waterloo, din 1815?


Toţi cei pasionaţi de fizică şi astronomie (dar nu numai) ştiu acest lucru: atunci când privim cu ochiul liber, sau prin telescop, la lumina stelelor, de fapt noi vedem trecutul. Se ştie că viteza luminii este de circa 300.000 km/s. Soarele nostru se află la circa 150 de milioane de kilometri distanţă. Asta înseamnă că luminii Soarelui îi ia aproximativ 8 minute şi 20 de secunde pentru a ajunge în faţa ochii noştri. Deci, noi când privim Soarele, ne uităm în trecut, în urmă cu peste 8 minute. Când ne uităm la Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cerul nopţii, care e situat la 8,6 de ani-lumină faţă de noi, vedem, de fapt, trecutul în urmă cu peste 8 ani.

Dar, ce-ar fi dacă ar exista o invenţie, astfel încât, cu ajutorul telescopului, să vedem trecutul, dar nu de pe alte astre, ci chiar de pe Pământ? Despre acest lucru se vorbeşte într-un videoclip YouTube, în care, cu ajutorul unui cilindru rotitor, folosindu-ne de principiul îndoirii luminii de către gravitaţie, am putea vedea în trecutul nostru.

Nu ar fi frumos, să vedem, de exemplu, bătălia de la Waterloo, din 1815, în care a fost înfrânt Napoleon? Dar eu mă gândeam altfel: dacă nişte extratereştri care se află la circa 200 de ani-lumină s-ar uita pe planeta noastră cu un telescop extraordinar de puternic, ei ar putea să vadă acum această bătălie de la Waterloo şi ar spune despre noi că suntem o civilizaţie înapoiată şi sângeroasă. Nu ar putea ca această imagine a trecutului nostru să fie captată, într-un fel, şi s-o vedem şi noi? Nu doar de acei presupuşi extratereştri?