Secretul numărului pi ascuns în statueta „Gânditorul de la Hamangia”? Acest artefact ar trebui să ne reprezinte planeta în cazul întâlnirii cu o civilizaţie extraterestră…


În 1956, la Cernavodă, un grup de arheologi au găsit într-un cimitir neolitic două statuete extraordinare, realizate din lut ars: un bărbat şezând pe un scaun, într-o poziţie ce imită gestul gândirii, motiv pentru care a fost numit „Gânditorul de la Hamangia” şi o femeie şezând alături. Cele două statuete (cu o vechime de 6.000 de ani) sunt considerate a fi capodopere ale artei universale.

În lucrarea „Gânditorul de Hamangia – cheia civilizaţiilor arhaice”, Vasile Droj spune următoarele: „Piesă importantă a patrimoniului cultural naţional şi mondial, aprobat de UNESCO, mica statuetă ascunde ceva deosebit. Dar, de ce?”

În 2000, „Gânditorul de la Hamangia” a fost desemnată, de către o comisie internaţională, unul din cele 10 artefacte ale culturii pământene care ar trebui să ne reprezinte planeta, în cazul întâlnirii cu o civilizaţie extraterestră.

Foarte interesant e faptul că „gânditorul” are două valori matematice: 355 mm (circumferinţa cercului) şi 113 mm (înălţime). Dacă împărţim cele două mărimi – 355:133, rezultă binecunoscutul număr „sacru” pi: 3,1415… Aşadar, acest lucru nu este întâmplător, ceea ce înseamnă că strămoşii noştri aveau cunoştinţe de matematică şi geometrie, iar această operaţie de obţinere a lui Pi din două numere întregi reprezintă poate cea mai veche atestare a relaţiei fundamentale.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO