Cum celebrul împărat Alexandru cel Mare a vrut să taie capul unui mistic indian, dar pur şi simplu n-a putut!


Pe vremea lui Alexandru Macedon, în India trăia un mistic pe nume Dandamis. În timpul campaniei sale de cucerire a Indiei, împăratul auzise că în zonă se afla celebrul mistic. Aşa că îşi trimise soldaţii, să-l aducă în faţa sa pe acel mistic.

Soldații s-au dus la acest Dandamis, care stătea gol pe malul râului şi i-au spus următoarele: „Alexandru cel Mare te invită să-l însoțești în țara lui. Vei avea tot ce ai nevoie, ți se va asigura tot confortul. Vei fi oaspete regal”. Misticul cel gol a râs și a spus: „Mergeți și spuneți-i stăpânului vostru că un om care își spune mare nu poate fi mare. Și nimeni nu poate să mă ducă nicăieri – eu mă mişc precum norii, în deplină libertate. Eu nu sunt sclavul nimănui”. Soldații i-au spus: „Trebuie să fi auzit de Alexandru, e un om periculos. Dacă îl refuzi, o să-ți taie capul!” Misticul a răspuns: „Mai bine l-ați aduce aici pe stăpânul vostru; poate că el o să înțeleagă ce spun”.

Soldații s-au întors la Alexandru și i-au spus: „E un om ciudat, care are ceva necunoscut. Este gol pușcă, dar în prezența lui nu-ți dai seama că e gol, mai târziu îți aduci aminte. E atât de puternic încât, în prezența lui, uiți de toate. Are magnetism, iar în jurul lui e o mare liniște, și toată zona pare să fie încântată de prezența lui. Merită să-l vezi, dar se pare că o să aibă necazuri, sărmanul de el, pentru că spune că nimeni nu-l poate duce nicăieri, că nu e sclavul nimănui”.

Alexandru s-a dus la mistic cu sabia scoasă din teacă. Dandamis a râs și a spus: „Lasă sabia jos, n-ai ce să faci cu ea. Bag-o la loc în teacă; n-ai ce să faci cu ea aici, pentru că poți să-mi tai numai trupul, iar pe acela l-am părăsit demult. Sabia ta nu mă poate tăia, așa că bag-o la loc în teacă, nu fi copil”.

Și se spune că, pentru prima dată, Alexandru a executat ordinul altcuiva, doar pentru că, în prezența acelui om, a uitat cine era. A băgat sabia în teacă și a spus: „N-am mai întâlnit niciodată un așa om frumos”. Iar când s-a întors în tabăra lui, a spus: „E greu să omori un om care e gata să moară, n-are sens să-l omori. Poți să omori un om care se luptă, dar nu unul care e gata să moară și care spune «Acesta e capul meu, poți să-l tai»”. Și Dandamis chiar așa i-a spus. El a spus: „Acesta e capul meu, poți să-l tai. Când tu îl vei vedea căzând pe nisip, îl voi vedea și eu căzând pe nisip, pentru că eu nu sunt corpul meu. Eu sunt un martor”.


Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock