O enigmă istorică a fost, în sfârşit, dezlegată? S-a aflat adevărata cauză a morţii împăratului Alexandru cel Mare, cel mai cunoscut conducător din antichitate


Alexandru cel Mare (356 î.Hr. – 323 î.Hr.) a fost poate cel mai cunoscut împărat din timpul Antichităţii, împărăţia sa întinzându-se din Europa până în India. Cum a murit el la vârsta de doar 33 de ani? Până acum existau două versiuni: ori de malarie, ori de otrăvire. Din relatările cronicarilor, se ştie doar atât: pe 3 iunie 323 î.Hr., Alexandru a fost curpins de febră. Clima caldă a Babilonului în pragul verii, mlaştinile care înconjurau oraşul, ţânţarii: existau toate condiţiile îmbolnăvirii de malarie. Starea împăratului s-a înrăutăţit rapid. Pe 10 iunie îşi pierdu cunoştinţa şi în seara de 13 iunie, în a zecea zi de boală, muri în palatul său. Înainte de a se îmbolnăvi, Alexandru, navigând pe Eufrat, îşi pierduse diadema luată de o pală de vânt. Un vâslaş a sărit după ea în apă şi, ca să înoate mai uşor înapoi, şi-a pus diadema pe cap. Gestul a fost interpretat ca un semn rău, care prevestea că imperiul avea să-şi schimbe stăpânul.

Ca întotdeauna în cazul morţii subite a unui suveran, s-a vorbit de otrăvire. Crima ar fi fost plănuită de Antipater, locotenentul lui Alexandru, şi înfăptuită de fiul acestuia, Iolaus, care era paharnicul regelui. Băutura mortală ar fi fost apa îngheţată luată din izvorul râului Styx, din Arcadia. Ipoteza otrăvirii, acceptată de îndată de mama lui Alexandru, Olimpia, i-a oferit bătrânei regine, veşnic pusă pe represalii, un motiv de răzbunare.

Însă, conform unei noi cercetări, efectuate de Katherine Hall de la Universitatea din Otago, se sugerează că Alexandru cel Mare ar fi murit de sindromul Guillain-Barré, o afecțiune neurologică rară. Sute de ani după moartea sa, istoricii au scris că regele Macedoniei a murit la vârsta de 33 de ani în luna iunie a anului 323 î.H. în Babilon, după o scurtă boală, caracterizată prin febră și paralizie. Mulți au crezut că a fost otrăvit (aşa cum am precizat mai sus în articol). Tot înregistrările istorice mai sugerează că, de asemenea, că trupul lui Alexandru nu s-a degradat timp de șapte zile după ce a fost declarat mort.

Katherine Hall sugerează că aceste simptome ar putea fi explicate prin sindromul Guillain-Barré, care este o boală autoimună care provoacă o paralizie graduală și l-ar fi putut pune pe Alexandru într-o comă profundă, asemănătoare morţii. În plus, deşi sindromul este, în general, extrem de rar, el apare mai des în regiunea în care a murit Alexandru, în special primăvara și vara.

Sursa (traducerea si adaptarea proprie): livescience.com
ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO