Sărutul spaţial dintre David şi Goliat: enigma asteroidului Eros

1.908 vizualizari

ASTEROIDUL EROSLa 12 februarie 2001, o mică sondă spaţială, denumită Near, a aterizat cu succes pe asteroidul Eros, o operaţiune pe care specialiştii de la NASA au numit-o „sărutul spaţial dintre David şi Goliat”. Întâlnirea este istorică, deoarece este prima dată când se reuşeşte aterizarea unui aparat pe un asteroid. Şi asta datorită unor manevre telecomandate şi a unor calcule tehnice şi matematice precise: după o călătorie de patru ani în spaţiu şi un parcurs de 3,2 miliarde de km, Near l-a reperat cu precizie pe Eros, o formaţiune stâncoasă de 33 km lungime şi 13 km lăţime, semănând cu un cartof uriaş.

Primele manevre de apropiere ale sondei i-au permis să se palseze pe o orbită în jurul asteroidului, pe care l-a fotografiat sub toate unghiurile, într-un an realizând 160.000 de fotografii. Recolta de informaţii fiind considerată satisfăcătoare, tehnicienii americani au decis astfel să încerce imposibilul: o aterizare cu o sondă care nu a fost concepută pentru aşa ceva, o apropiere de un corp a cărui gravitaţie este doar de o milionime de km în raport cu cea a Terrei, o coborâre controlată la 316 milioane km de casă, în timp ce semnalele radio au nevoie de o jumătate de oră să se înapoieze.

În cele din urmă, aterizarea s-a efectuat fără probleme, într-un ritm de 1,9 metri pe secundă (7 km/h), într-o depresiune botezată Himeros. În timpul coborârii, Near a continuat să trimită spre Terra fotografii, din care ultima a fost realizată la doar 120 metri de obiectivul său şi arată o zonă de 6 metri lăţime. Adică imaginea cea mai apropiată a unui asteroid realizată vreodată. Near, care a continuat să trimită semnale după aterizarea sa, a înregistrat ulterior o ultimă serie de date timp de o săptămână, înainte de a-şi înceta definitiv activitatea.

Datorită lui Near, ştim că Eros este unul dintre corpurile cereşti cele mai primitive din sistemul nostru solar. Dar operaţiunea a ridicat, de asemenea, un mare număr de întrebări: ce forţe deplasează praful şi menţin pe loc stânci şi roci, de vreme ce gravitaţia de pe Eros este foarte slabă şi nici un vânt n-a adiat vreodată la suprafaţa lui?…