De pe Money.CNN.com aflăm un articol extrem de alarmant. Citez din el:
„Când oamenii nu văd lucruri pe Google, ei cred că nimeni nu le poate găsi. Nu-i adevărat”…acestea sunt cuvintele lui John Matherly, creatorul lui Shodan, cel mai de temut motor de căutare de pe Internet. Spre deosebire de Google (care va căuta pe Internet site-uri web), Shodan navighează pe canalele din spatele Internetului. E un fel de „Google” întunecat, cătând servere, webcam-uri, imprimante, routere şi toate alte lucruri conectate şi care alcătuiesc Internetul.
Shodan merge 7 zile pe săptămână, 24 de ore din 24 şi colectează informaţii despre 500 de milioane de dispozitive şi servicii conectate în fiecare lună. E uimitor ce se poate găsi la o simplă căutare pe Shodan. Multe semafoare de trafic, multe camere de securitate, multe dispozitive casnice automate sau sisteme de încălzire care sunt conectate la Internet. Shodan a mai găsit, de exemplu, sisteme de control pentru o staţie de apă, pentru o staţie de gaze, pentru un beci de vinuri al unui hotel sau pentru un crematoriu. S-au localizat chiar sistemele de control şi de comandă pentru fabricile nucleare.
Ce merită de remarcat cu privire la abilitatea lui Shodan de a găsi toate aceste lucruri (şi ce-l face pe Shodan atât de înspăimântător) e faptul că foarte puţine din aceste dispozitive au vreun mecanism de securitate implantat în ele. De exemplu, o căutare rapidă a lui „default password” (adică, parola setată iniţial de producătorii de dispozitive sau soft), relevă faptul că o mulţime de imprimante, servere şi dispozitive de control folosesc ca „admin” drept „username” şi „1234” drept parolă. Mai mult decât atât…unele din sistemele de conectare nu cer nici măcar logare – pur şi simplu nu aveţi nevoie decât de un browser pentru a vă conecta la ele.
Dan Tentler, un expert independent în securitate informaţională, a demonstrat cum cineva, folosindu-se de Shodan, poate să preia controlul asupra unor anumite spaţii: de exemplu, el a găsit o spălătorie, care, cu un singur click, putea fi oprită, un teren de hochei din Danemarca ce putea fi dezgheţat cu ajutorul lui „Entry” sau chiar tot sistemul de control al traficului rutier dintr-un oraş putea fi dat peste cap de către oricine. Gândiţi-vă ce s-ar putea întâmpla dacă toate acestea ar încăpea pe mâinile unor persoane rău intenţionate…