Shodan, cel mai înspăimântător motor de căutare de pe Internet, un „Google întunecat”


De pe Money.CNN.com aflăm un articol extrem de alarmant. Citez din el:

„Când oamenii nu văd lucruri pe Google, ei cred că nimeni nu le poate găsi. Nu-i adevărat”…acestea sunt cuvintele lui John Matherly, creatorul lui Shodan, cel mai de temut motor de căutare de pe Internet. Spre deosebire de Google (care va căuta pe Internet site-uri web), Shodan navighează pe canalele din spatele Internetului. E un fel de „Google” întunecat, cătând servere, webcam-uri, imprimante, routere şi toate alte lucruri conectate şi care alcătuiesc Internetul.

Shodan merge 7 zile pe săptămână, 24 de ore din 24 şi colectează informaţii despre 500 de milioane de dispozitive şi servicii conectate în fiecare lună. E uimitor ce se poate găsi la o simplă căutare pe Shodan. Multe semafoare de trafic, multe camere de securitate, multe dispozitive casnice automate sau sisteme de încălzire care sunt conectate la Internet. Shodan a mai găsit, de exemplu, sisteme de control pentru o staţie de apă, pentru o staţie de gaze, pentru un beci de vinuri al unui hotel sau pentru un crematoriu. S-au localizat chiar sistemele de control şi de comandă pentru fabricile nucleare.

Ce merită de remarcat cu privire la abilitatea lui Shodan de a găsi toate aceste lucruri (şi ce-l face pe Shodan atât de înspăimântător) e faptul că foarte puţine din aceste dispozitive au vreun mecanism de securitate implantat în ele. De exemplu, o căutare rapidă a lui „default password” (adică, parola setată iniţial de producătorii de dispozitive sau soft), relevă faptul că o mulţime de imprimante, servere şi dispozitive de control folosesc ca „admin” drept „username” şi „1234” drept parolă. Mai mult decât atât…unele din sistemele de conectare nu cer nici măcar logare – pur şi simplu nu aveţi nevoie decât de un browser pentru a vă conecta la ele.

Dan Tentler, un expert independent în securitate informaţională, a demonstrat cum cineva, folosindu-se de Shodan, poate să preia controlul asupra unor anumite spaţii: de exemplu, el a găsit o spălătorie, care, cu un singur click, putea fi oprită, un teren de hochei din Danemarca ce putea fi dezgheţat cu ajutorul lui „Entry” sau chiar tot sistemul de control al traficului rutier dintr-un oraş putea fi dat peste cap de către oricine. Gândiţi-vă ce s-ar putea întâmpla dacă toate acestea ar încăpea pe mâinile unor persoane rău intenţionate…

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO