O, Dumnezeule… Cometa ISON e atât de strălucitoare! Iar această fotografie a cometei ISON pare ireală!


cometa ISON stralucitoareAşa cum astronomii ne-au promis, celebra cometă ISON devine din ce în ce mai strălucitoare! E ca o izbucnire luminoasă care aşteaptă să explodeze şi să dispară.

Mike Hankey a captat poza de la începutul articolului… şi în ea se poate observa cât de strălucitoare e această cometă ISON. Citez de pe site-ul astronomului amator Mike Hankey, mikeastrophotos.com (o postare de pe 14 noiembrie 2013):

„Ce surpriză a fost ISON în această dimineaţă! Imediat am remarcat o strălucire semnificativă. Aveam la dispoziţie doar 20 de minute pentru capturarea imaginii, ca urmare a răsăritului de Soare şi a înălţimii scăzute a cometei ISON. Aceasta s-ar putea să fie ultima fotografie cu telescopul înainte ca ISON să înconjoare Soarele. Această imagine a fost obţinută cu doar 60 de secunde de expunere. Norii au acoperit priveliştea cea mai mare parte a dimineţii, aceasta fiind singura fotografie pe care am putut s-o iau. Mă simt norocos.”

Într-adevăr, poza lui Mike este extraordinară, pare aproape ireală. ISON a fost descoperită doar cu 1 an în urmă şi acum străluceşte în toată splendoarea ei pe cerul nopţii.

MiKe Hankey chiar a trimis un email celor care observă cometa ISON spunând următoarele: „Există câteva rapoarte care arată o creştere dramatică a strălucirii cometei ISON în această dimineaţă, de la 6,5 la 6,0 (…) Sunt necesare mai multe observaţii pentru a determina când de mult va persista acest trend, dacă fragmentele apar sau dacă nucleul ei se dezintegrează. Dacă ISON se va fragmenta sau va trece printr-o altă fază de dezmembrare, aşteptaţi-vă la o alertă ISON!”

Un alt fapt ciudat în legătură cu această cometă ne vine de la Pablo Santos Sanz de la Institutul de Astrofizică din Andalucia, care a constat că ISON are parte de o creştere a apei şi a acidului hidrocianic în ultimele 48 de ore, iar oamenii de ştiinţă nu înţeleg de ce se întâmplă acest lucru.

 


Lasă un comentariu