„Pandora” din filmul „Avatar” poate exista în Univers!


satelitul PandoraNoul film de succes Avatar (2009), prezintă un satelit (sau lună) denumit Pandora, care orbitează în jurul unei planete gigant de gaz, denumită Polyphemus.

Deşi viaţa pe sateliţi ca Pandora pare desprinsă din filmele SF, astronomii sunt pe punctul de a descoperi asemenea sateliţi dincolo de sistemul nostru solar. Şi oamenii de ştiinţă îşi vor da seama dacă acolo ar putea exista viaţă, căci vor fi capabili să scaneze suprafaţa oricărui corp ceresc pentru a descoperi elementele esenţiale vieţii, ca oxigenul şi apa.

„Dacă Pandora ar exista, noi am putea-o detecta şi-i studia atmosfera în următorul deceniu” a declarat astrofizicianul Lisa Kaltenegger, de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică din Cambridge, Massachusets.  Ea a mai spus că „giganţi de gaz în sistemul nostru solar au foarte mulţi sateliţi”.

Găsirea sateliţilor extrasolari

Până acum, astronomii au reuşit să descopere în afara sistemului nostru solar o mulţime de planete de mărimea gigantului Jupiter, care orbitează în jurul unor stele. Aceste planete-gigant sunt uşor de văzut, dar n-ar putea oferi adăpost pentru viaţă. Totuşi, unii oameni de ştiinţă au speculat dacă nu cumva sateliţii (formaţi din materie solidă) al acestor planete-gigant n-ar putea adăposti viaţa, cu condiţia ca planeta să orbiteze la o distanţă corespunzătoare faţă de steaua sa.

„Toate planetele gigantice, alcătuite din gaz, din sistemul nostru solar au sateliţi formaţi din materie solidă şi din gheaţă”, a mai spus Kaltenegger. „Aceasta creşte posibilitatea ca ‘Jupiteri’ extra-solari să aibă sateliţi de mărimea Pământului, ce ar putea adăposti viaţa”.

Femeia a mai declarat că înainte era foarte greu de a detecta şi a separa lumina de la planetele extrasolare şi sateliţii lor, din moment ce ei sunt atât de aproape unul faţă de celălalt, şi semnalul primit de la planetă este de 100 de ori mai mare decât satelitul său, dar astăzi, cercetătorii au găsit o soluţie de separa semnalele.

Odată ce acest satelit ar fi descoperit, următorul pas ar fi acela de a detecta dacă el are atmosferă. Dacă da, atunci acele gaze vor absorbi o porţiune din lumina stelei în timpul tranzitului, lăsând o amprentă subţire în compoziţia atmosferei.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO