Povestea autentică a mărului lui Newton şi a gravitaţiei


Newton marMai multe manuscrise şi lucrări de ştiinţă din secolul al XVIII-lea au fost publicate pe Internet cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la înfiinţarea Societăţii Regale londoneze. Unul din documente, scris de William Stukeley, descrie etapele prin care renumitul om de ştiinţă, matematician, fizician şi astronom, Isaac Newton, a trecut până a elaborat legea atracţiei universale, notează, HotNews.ro.

În manuscrisul apărut sub numele „Amintiri despre viaţa lui Sir Isaac Newton”, este relatată o discuţie a scriitorului avută cu Newton pe data de 15 aprilie 1726, în Kensington (pe atunci un sat la marginea Londrei), în care acesta şi-a amintit toată întâmplarea cu „mărul lui Newton” şi cum s-a întrebat el: „De ce trebuie ca mărul să cadă mereu perpendicular pe Pământ. De ce să nu cadă într-o parte sau să nu se ducă în sus, de ce constant spre centrul Pământului”. Se pare că aceasta a fost prima dată când el s-a gândit la existenţa unei forţe universale de gravitaţie, aceeaşi care ţine Luna în jurul Pământului, care ţine Pământul legat de Soare.

„Povestea cu mărul este atât de cunoscută chiar şi acum după multe secole deoarece explică cum funcţionează ştiinţa modernă, face referire la sistemul solar şi poate avea şi semnificaţii biblice. Atunci când Newton a descris procesul prin care un măr cade şi a intuit principiile fizice acesta vorbea din punct de vedere ştiinţific. Totuşi forma mărului seamănă cu cea a unei planete, este rotund, şi de asemenea aduce aminte de povestea biblică a lui Adam şi a Evei, iar Newton era un om credincios”, a declarat Keith Moore, un membru al Societăţii regale.

Societatea Regală, ce a fost înfiinţată în 1660 a avut rolul de a-i reuni pe cei interesaţi de ştiinţă şi a-i informa pe restul de descoperirile acestora, sărbătoreşte anul acesta cea de-a 350-a aniversare şi cu această ocazie a publicat pe internet mai mult de 60 de lucrări ştiinţifice.

Sursa: www.ziua.ro

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock