Cercetătorii rămân uluiţi de misterioasele jeturi gigantice de descărcare electrică, care se întind zeci de km dinspre Pământ spre spaţiul cosmic


Oamenii de știință au rămas nedumeriți de cel mai puternic „fulger invers” gigantic înregistrat vreodată, care are direcţia spre spaţiul cosmic, şi nu spre Pământ. Fulgerele îndreptate în sus sunt uimitoare și rămân un fenomen în mare măsură inexplicabil, ca de exemplu cel înregistrat din vârful unui nor din Oklahoma (SUA) și care s-a răspândit la 80 de km deasupra suprafeței Pământului. Această descărcare electrică gigantică a transferat 300 de columbi în ionosferă (zona în care atmosfera Pământului se întâlnește cu spațiul cosmic).

Acum însă, oamenii de știință conduși de Levi Boggs, cercetător la Institutul de Cercetare Tehnologică din Georgia (SUA), încearcă să descifreze ce se ascunde în spatele acestui fenomen misterios. Este obişnuit ca aceste descărcări electrice gigantice să apară în medii tropicale, în apropierea unor furtuni care sunt puternic convective, dar fenomenul acesta s-a întâmplat într-o zonă cu convecție slabă.

„Nu a existat niciun fulger înregistrat înainte de a apărea această descărcare electrică gigantică, ceea ce nu a fost niciodată cazul din observațiile anterioare”, a explicat Boggs. „Deoarece aceste evenimente se conectează cu marginea inferioară a spațiului cosmic și transferă sarcina în acea regiune, ele ar putea avea efecte asupra vremii spațiale care ar putea afecta comunicațiile și semnalele electromagnetice dintre sol și sateliții de pe orbită”, a subliniat el.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): dailystar.co.uk

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO