Site de secrete, stiinta si metafizica

În trecut, Pământul a fost acoperit total de gheaţă, de la poluri până la Ecuator

23

În lunga sa istorie de 4,5 miliarde de ani, Pământul a suferit câteva transformări tumultuoase. Un episod deosebit de dramatic pare să fi avut loc în urmă cu 600 – 700 milioane de ani în urmă, atunci când oamenii de știință cred că gheața a cuprins întreaga planetă, de la poli la Ecuator – de două ori, în succesiune rapidă.

Bazându-se pe dovezi găsite pe mai multe continente, oamenii de știință spun că aceste evenimente de pe Pământ au deschis calea exploziei cambriene a vieții care a urmat – perioada în care organismele complexe, multicelulare au început să se diversifice și să se răspândească pe planetă.

Când geologul Joe Kirschvink a inventat termenul de “Pământul de gheaţă” în 1989, mulți oameni de știință erau sceptici că aceste evenimente cataclismice ar fi putut să apară vreodată. Dar apoi au apărut mai multe dovezi în sprijinul teoriei. De exemplu, geologul Paul Hoffman a petrecut 4 ani în Namibia (Africa), de unde a adunat dovezi ale activității glaciare în rocile intercalate cu calcar.

Cum arăta planeta în timpul “Pământului de gheaţă”? Dacă ar fi fost văzut din spaţiul cosmic, ca o minge alb strălucitoare. Care a fost cauza transformării Pământului în gheaţă? Probabil, acum 700 de milioane de ani, au avut mai multe erupţii vulcanice puternice, care au degajat gaz sulfuros în atmosferă. Aceste particule de gaz au reflectat radiațiile solare și au determinat un efect puternic de răcire.

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie