Un mister încă nedesluşit: ar putea exista viaţă pe Uranus, cea de-a şaptea planetă a sistemului nostru solar?


Uranus 51Viaţa ar putea să existe şi pe alte planete din sistemul solar, nu doar pe Pământ. Până în prezent, cea mai bună candidată pentru existenţa vieţii ar fi planeta Marte. Dar ce ziceţi de îndepărtata planetă Uranus, a şaptea planetă de la Soare, şi a treia ca diametru, după Jupiter şi Saturn? Ar putea exista acolo viaţă? Ţinând cont de faptul că atmosfera lui Uranus este de aproape 83% hidrogen, 15% heliu și 2% metan, s-ar putea spune că NU. Dar nu trebuie să o excludem definitiv.

Dacă vă uiți la diagrama de la finalul articolului, veţi observa puţine elemente promițătoare pentru existenţa vieţii. Metanul, o „biosemnătură” cheie, este prezent în abundență. Mantaua conține apă, care, având în vedere temperatura ridicată de bază, sugerează posibilitatea existenţei unui ocean lichid în apropierea miezului. Și, ţinând cont de discuțiile recente ale oamenilor de ştiinţă cu privire la formele de viață pe bază de siliciu, miezul silicat ar putea contribui la existenţa vieţii într-un mod în care încă nu-l înţelegem pe deplin. Asta e vestea bună.

Vestea proastă e faptul că nucleul cald este, de asemenea, un nucleu incredibil de dens. În afara existenţei moleculelor nucleare ca forme de viaţă, este greu de imaginat ca ceva să poată supraviețui şi exista în nucleul și mantaua inferioară a planetei Uranus. Dacă la aceasta, adăugăm faptul că planeta are, de fapt, cea mai rece atmosferă a sistemului solar, ne vom confrunta cu aceeași problemă pe care am întâlnit-o la Jupiter si la alti giganţi gazoşi: faptul că atmosfera superioară este extrem de rece şi inadecvată pentru viaţă, în timp ce mantaua și miezul sunt extrem de dense şi la fel de inospitaliere pentru viaţă. Nicio formă de viaţă de tip terestră nu ar putea supraviețui în acest mediu, doar dacă viaţa extraterestră s-a adaptat acelor condiţii, dar acest lucru noi încă nu-l știm.

Deci, există viață pe cea de-a șaptea planetă? Nu e unul dintre candidații plauzibili din sistemul nostru solar, dar nu putem exclude complet această posibilitate. Înconjurat de gaze toxice și „rece ca gheaţa”, Uranus rămâne un mare mister pentru noi toți.

viata pe Uranus

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock