Anti-laserul, o nouă descoperire incredibilă a oamenilor de ştiinţă

143

Oamenii de ştiinţă au reuşit pentru prima dată să construiască un dispozitiv anti-laser, anunţă New Scientist. Un laser produce o “cascadă” de fotoni care pătrunde într-un material de amplificare a luminii şi iese printr-un capăt sau două. În anul 2010, Douglas Stone de la Universitatea din Yale, împreună cu ai săi colegi, au proiectat o modalitate de a inversa procesul, adică materialul va absorbi lumina şi nu o va amplifica. Cercetătorii au calculat că, în cazul în care vor folosi un material ce va absoarbe lumina (ca siliconul), atunci, la anumite lungimi de undă, două raze identice de laser din interiorul materialului, se vor anula una pe cealaltă.

Acum, o echipă de cercetare condusă de Hui Cao de la Universitatea din Yale au pus în practică lucrul menţionat mai sus, folosind o bucată de silicon de doar 110 micrometri. Cercetătorii au ales o lungime de undă a laserului, astfel încât undele de lumină care lovesc partea exterioară a bucăţii de silicon se află la aceeaşi fază cu undele transmise prin material, pentru ca lumina să fie captată în interiorul bucăţii de silicon. Siliconul absoarbe 99,4% din lumina infraroşie ce are lungimea de undă de 998,5 nanometri, transformând-o în căldură. “Teoria şi experimentul se potrivesc de minune”, a declarat Douglas Stone.

Calculatoarele viitorului ar putea folosi lumina pentru a putea transmite eficient semnale între diferite componente. Anti-laserele ar putea fi utilizate pentru a modula intensitatea acelei lumini sau pentru a converti semnalele luminoase în forme electrice necesare procesării informaţiilor, spun cercetătorii.