Ce s-ar întâmpla dacă Pământul ar avea parte din nou de groaznicul Evenimentul Carrington din 1859? Planeta noastră ar fi devastată tehnologic…


Evenimentul Carrington a fost o furtună geomagnetică cauzată de o explozie solară masivă care a avut loc pe 1 septembrie 1859, la ora 11:23. Furtuna a fost observată de Richard Carrington și a lovit magnetosfera Pământului în dimineața următoare, cerul iluminându-se dinaintea zorilor, iar mai multe aurore boreale au fost văzute până în regiunea tropicelor (deşi ele apar la nivelul Cercului Polar). Ziarele puteau fi citite în lumina acestor aurore.

Mai îngrijorător pentru societatea de atunci a fost faptul că firele de telegraf din întreaga lume s-au aprins şi au ars. Chiar și atunci când ele au fost deconectate de la sursele lor de alimentare, ele nu au mai putut să trimită mesaje, din cauza curenților electrici cauzaţi de eveniment. Până în acea zi, nimeni nu a fost conștient de faptul că exploziile solare există.

Deşi astăzi observăm în mod curent exploziile solare, Evenimentul Carrington a fost unic, din cauza unei combinații a două lucruri: explozia solară care ne-a lovit direct şi masivitatea ei (fiind cel mai puternic semnal luminos care a lovit Pământul în ultimii 500 de ani).

Dacă un eveniment similar s-ar întâmpla în ziua de astăzi, cu tehnologia noastră de astăzi pagubele ar fi incredibile: ar cauza o valoare estimată la 1-2 trilioane de dolari.

Pământul a fost în pericol să aibă parte de un nou „Eveniment Carrington” recent, în anul 2012. Oamenii de ştiinţă au descoperit că o serie de ejecţii coronale de masă – erupții puternice de pe suprafaţa Soarelui, care trimit valuri de plasmă magnetizată în sistemul solar – a avut loc în 2012, cândva între 22 iulie și 23 iulie 2012. Exploziile au călătorit prin apropierea orbitei Pământului, dar au ratat coliziunea cu planeta noastră. Potrivit unui nou raport publicat în revista „Nature Communications”, în cazul în care erupțiile solare ar fi avut loc doar 9 zile mai devreme, ele în mod categoric ar fi lovit Pământul și probabil că ar fi provocat o deteriorare masivă a câmpului magnetic al planetei. Din fericire pentru noi, Pământul nu se afla în zonă atunci când a avut loc explozia solară.

Oamenii de ştiinţă cred ca explozia ar fi egalat puterea celei mai puternice furtuni magnetice înregistrate vreodată: evenimentul Carrington din 1859. „Dacă ar fi lovit Pământul în iulie 2012, probabil că ar fi fost la fel de mare ca evenimentul din 1859, dar efectul ar fi fost catastrofal pentru civilizaţia modernă, ţinând cont de tehnologiile noastre moderne avansate”, a declarat Janet Luhmann, cercetător la Observatorul Solar STEREO.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock