Astronomii care scanează cerul non-stop au avut parte de o surpriză uriașă. Ei au descoperit o galaxie gigantică, ce orbitează în jurul galaxiei noastre, Calea Lactee, dar care nu a mai fost văzută înainte. Se pare că această galaxie a apărut de nicăieri.
Deci, cum de-a reuşit noua galaxie, Crater 2, să apară deodată, asemenea unei căprioare care se iveşte brusc din tufişuri? Chiar dacă pentru noi pare a fi apărut deodată, Crater 2 se afla acolo tot timpul, însă noi pur şi simplu n-am văzut-o.
Totuşi, trebuie spuse două lucruri; în primul rând, Crater 2 nu e o galaxie foarte mică – ea este cea de-a patra mare galaxie care orbitează galaxia noastră, Calea Lactee. În al doilea rând, Crater 2 se află totuşi în vecinătatea noastră. Aşadar, cum de ea nu a fost observată până acum?
Conform unei lucrări publicate în revista „Notiţe lunare ale Societății Astronomice Regale”, astronomii de la Universitatea din Cambridge spun că Crater 2, chiar dacă este o galaxie mare şi apropiată faţă de noi, ea totuşi este o galaxie destul de întunecată. De fapt, Crater 2 este una dintre cele mai întunecate galaxii detectate vreodată în Cosmos. Crater 2 este situată la aproximativ 380.000 de ani-lumină faţă de noi și are un diametru estimat de 7.000 de ani-lumină.
Acum, că a fost observată Crater 2, astronomii încep deja să vâneze galaxii „întunecate” la fel de mari, situate lângă noi.
Sursa (traducerea şi adaptarea): academic.oup.com