Secretul din spatele unei fotografii impresionante care a schimbat întreaga lume

6.323 vizualizari

James Stanfield a fost un fotojurnalist american care a călătorit în Polonia la sfârşitul anilor 80, pentru a participa la un proiect fotografic într-un stat comunist care se afla totuşi într-un proces de occidentalizare. În cursul călătoriilor sale, el a dat peste o poveste cu adevărat impresionantă, capturând o imagine emoţionantă cu un medic dedicat trup şi suflet profesiei sale.

Este vorba de Dr. Zbigniew Religa, un medic polonez remarcabil, care a efectuat prima operaţie de transplant de inimă din Europa de Est (în 1985), fiind șeful clinicii de chirurgie cardiovasculară din Zabrze. Doi ani mai târziu, el a fost chemat să facă aceeași intervenție chirurgicală, extrem de dificilă, pe un pacient în vârstă de 61 de ani. În luna august 1987 o grefă adecvată a fost găsită, iar intervenția chirurgicală a fost programată să aibă loc imediat.

După o intervenție chirurgicală istovitoare și profund dificilă, doctorul a rămas alături de pacientul său timp de 23 de ore fără întrerupere, fără a se culca. Penuria de personal și tehnologia învechită în fostul spital sovietic l-a facut pe Dr. Religa să se preocupe personal de sănătatea şi siguranţa pacienților săi, și, prin urmare, el a decis să-și asume sarcina de a se îngriji de pacientul operat. Priviţi fotografia remarcabilă cu doctorul Religa extenuat, stând pe un scaun; în fundal, se observă o colegă extenuată de-a doctorului, care pur şi simplu a adormit pe jos.

După cum se pare, dedicarea doctorului pentru pacientul său a fost răsplătită. Pacientul şi-a recăpătat cunoștința în ziua următoare, declarând că se simte mai bine ca niciodată.

Dr. Religa a continuat să aibă o carieră strălucitoare, atât în cercetarea medicală cât şi în politică. El a ajuns ministrul Sănătății între anii 2005 și 2007 și chiar şi-a lansat propria campanie prezidențială. Cu toate acestea, cariera s-a sfârşit în anul 2009, când a murit în urma unei boli pulmonare.

Fotografia de mai jos a devenit celebră în întreaga lume, pentru ea James Stanfield luând şi un premiu important în cariera lui.