Poza bizară din Gara Basarab (Bucureşti, 1982): fulger globular sau spectru ciudat de lumină

  •  
  •  
  •  
  •  

Click pe poză pentru MĂRIRE

Urmăresc de peste 2 ani de zile minunatul forum Tram Club, forum dedicat mijloacelor de transport în comun din oraşele României (tramvai, troleibuz, autobuz). Acum câteva zile, răsfoind din nou acest forum, am dat peste o arhivă de fotografii impresionante realizate de un fotograf amator, pe nume Şerban Lacriteanu, instantanee realizate în Bucureşti, cu imagini privind mijloacele de transport. Am vizionat cu plăcere cele peste 300 de fotografii ale domnului Şerban Lacriteanu, poze surprinse între anii 1974 şi 1986. În general mă atrag lucrurile mai vechi, iar vizionând aceste fotografii am simţit cum am făcut o călătorie în timp în urmă cu 20-30 de ani.

Întâmplător, am dat şi peste o poză mai ciudată (imaginea de la începutul articolului – faceţi click pe fotografie pentru mărire). Poza a fost făcută pe 24 octombrie 1982 în Bucureşti, la Gara Basarab. Ceea ce surprinde cel mai mult la această fotografie este pata albă bizară  din dreapta imaginii. Cum fotografiile de pe acest forum au fost scanate direct de pe filmul fotografic, este exclus să fie vorba de o pată pe hârtia fotografică.

Ştiu, prima explicaţie (şi cea mai logică) ar fi aceea că pata albă respectivă ar reprezenta, de fapt, o eroare din procesul de developare. Dar, cum eu, de obicei, nu prea exclud şi alte explicaţii alternative, m-am mai gândit şi la altele:
* fulger globular rapid, surprins în momentul pozei;
* un spectru ciudat de lumină de formă rotundă, în interiorul căruia, ca urmare a jocurilor de lumini şi umbră, apar forme bizare, ca cea de cerb sau de vulpe.

Voi ce părere aveţi? Ce-ar putea fi?

P.S. Sper că vă amintiţi de altă poză controversată prezentată aici pe site şi care se aseamănă cu această fotografie. E vorba de „fantoma de la Rondul Gară din Iaşi” (https://www.lovendal.ro/wp52/fantoma-de-la-rondul-gara-din-iasi-1976-ma-ajuta-cineva-s-o-identific/).


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu