Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Memento Mori: să ne fotografiem împreună de cei morţi

71
Fata din fotografie este moarta
Fata din fotografie este moarta

“Memento mori” este o expresie în limba latină care înseamnă “Aminteşte-ţi că vei muri”. Dar ce legătură are cu titlul articolului, adică fotografierea alături de cei morţi?

Invenţia fotografiei din 1839 a făcut ca portretele să devină din ce în ce mai comune, iar cei care nu-şi permiteau să-şi realizeze un tablou, îşi puteau permite o sesiune de fotografiere. Această metodă mai rapidă şi mai ieftină oferea, de asemenea, clasei mijlocii un mijloc de a imortaliza pe cei dragi lor care tocmai au murit. Şi aici, e vorba în special de copii. În epoca victoriană timpurie (după anii 1840), ratele de mortalitate ale copiilor erau extrem de ridicate, iar o fotografie post-mortem putea fi singura imagine a copilului pe care familia ar fi avut-o. Invenţia de mai târziu a cărţii de vizită, ce a permis copii multiple dintr-un singur negativ, a făcut posibilă multiplicarea acestei fotografii post-mortem şi către alte rude sau apropiaţi.

Primele fotografii post-mortem erau de obicei instantanee ale feţei sau ale corpului întreg, şi rar ale vreunui sicriu. Subiectul (cel mort) părea că doarme profund sau, uneori, era aranjat astfel încât să pară în viaţă. Copiii fotografiaţi morţi erau de obicei puşi în leagăn, jucându-se cu anumite jucării. Nu era deloc neobişnuit a se fotografia copiii cu un membru de familie (în special cu mama).  Persoanele adulte moarte erau, de cele mai multe ori, fotografiate pe scaun.

Englezii din secolul XIX erau de-a dreptul bizari!

Orgoni Crystal