Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Ceasuri unice şi terifiante din secolul al XVII-lea: ceasurile-cranii


În secolul al XVII-lea, a apărut un ceas unic și terifiant: ceasul-craniu. Aceste ceasuri complicate au fost concepute nu numai pentru a spune ora, ci și pentru a le aminti proprietarilor lor de natura trecătoare a vieții, un concept cunoscut sub numele de memento mori. Populare printre meșterii elvețieni și francezi, aceste ceasuri cu craniu aduc împreună un amestec de artă și funcționalitate.

Carcasele craniului, adesea gravate foarte detaliat, se deschideau pentru a dezvălui ceasul din interior. Aceste capodopere au fost inspirate din Psalmul 89 – „O, amintește-ți cât de scurt îmi este timpul”.

Muzeele din întreaga lume, cum ar fi Muzeul Metropolitan de Artă, British Museum sau Muzeul Fitzwilliam, găzduiesc aceste exemple extraordinare. Un ceas cu craniu deosebit de complicat de la Luvru, creat de Jean Rousseau din Geneva, prezintă scene biblice detaliate și sculpturi florale.

Aceste ceasuri sunt o mărturie a artei și profunzimii filozofice a perioadei respective. Ele au servit drept memento-uri zilnice ale mortalității, încurajând proprietarii să prețuiască fiecare moment. Pentru cei fascinați de aceste artefacte istorice unice, ceasuri similare apar ocazional la licitații, oferind o oportunitate rară de a deține o bucată din această istorie captivantă.