Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

Acum 900 de ani, în Bologna (oraş italian), existau peste 180 de turnuri înalte, la fel ca zgârâie-norii din New York!


Imagine generata de Microsoft AI

New York-ul este considerat a fi prima metropolă din lume cu cei mai mulţi zgârâie-nori (încă de la începutul secolului XX), dar un oraş italian – Bologna – avea turnuri extrem de înalte asemănătoare unor zgârie-nori încă din secolul al XII-lea, adică în prim Ev Mediu! Se crede că în Bologna au existat aproximativ 180 de turnuri de tip zgârâie-nori între secolele al XII-lea și al XIII-lea. Unul dintre cele mai înalte turnuri avea o înălțime de 97 de metri, fiind în picioare și în ziua de astăzi. Scopul principal al acestor turnuri a fost construirea unor clădiri defensive puternice. Pe lângă turnuri, mai există și câteva porți fortificate care corespund porților zidului orașului din secolul al XII-lea.

Primul istoric care a studiat zgârie-norii din Bologna într-un mod sistematic a fost contele Giovanni Gozzadini. A fost un senator al Italiei care a trăit în secolul al XIX-lea și a vrut să ridice prestigiul orașului natal. Analizând arhivele civice ale actelor imobiliare, Gozzadini a descoperit că a existat un număr extraordinar de mare – 180 de turnuri – ţinând cont de dimensiunea și resursele Bolognei medievale.

Există o ipoteză pentru a explica de ce au existat atât de multe turnuri de apărare extrem de înalte. Ipoteza spune că cele mai bogate familii le-au folosit în scopuri ofensive/defensive. Construirea unui turn medieval necesita probabil între 3 și 10 ani de muncă. Oricum, construcția unui turn extrem de înalt nu era o treabă ușoară.

În secolul al XIII-lea, multe turnuri au fost dărâmate sau demolate, iar altele pur și simplu s-au prăbușit. Astăzi, în Bologna există mai puțin de 20 de turnuri medievale.