Cercetătorii indieni au constatat cu uimire: un masiv bombardament de raze cosmice a penetrat câmpul magnetic al Pământului!


camp-magnetic-pamantUnul dintre motivele pentru care Pământul este o planetă locuibilă este acela că există un vast câmp magnetic care-l protejează de vânturile solare și de radiațiile cosmice din spaţiul cosmic.

Mult timp s-a crezut că întreg câmpul magnetic al Pământului este indestructibil şi de nepenetrat. Cu toate acestea, s-a constatat că lucrurile nu stau chiar aşa. Astfel, o echipă de oameni de știință din Ooty (India) a cercetat furtunile geomagnetice, cu un accent deosebit pe masivul bombardament de raze cosmice care călătoresc la aproape viteza luminii şi care au lovit Pământul pe 22 iunie 2015. Aceste raze cosmice au fost cauzate printr-o ejecție gigantică de plasmă din atmosfera exterioară a Soarelui și au fost descrise ca fiind extrem de puternice.

Atunci când razele cosmice au pătruns în atmosfera Pământului, ele au cauzat unele efecte neobișnuite care au fost observate la momentul incidentului. Ele au declanșat o furtună geomagnetică care a fost responsabilă pentru dereglări ale semnalelor radio în țările situate la înaltă latitudine și care, de asemenea, a condus la o auroră boreală supraîncărcată.

Dar ceea ce oamenii de știință nu au realizat la momentul respectiv a fost faptul că bombardamentul a fost atât de puternic încât a deteriorat temporar câmpul magnetic din jurul Pământului, determinându-l să se micșoreze între 4 şi 11 ori raza Pământului. Echipa indiană consideră că bombardamentele nu numai au redus câmpul magnetic, dar i-au şi deschis punctele sale slabe, permițând radiațiilor și razelor cosmice pentru a penetra atmosfera Pământului. Dar totuşi fisurarea câmpului magnetic nu a fost una permanentă.