Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

O întâmplare mai mult decât incredibilă: un om a fost mâncat de o balenă, dar apoi a fost scos viu din stomacul bestiei!


om mancat de balenaPovestea de mai jos pare incredibilă, dar ea chiar s-a întâmplat. Radioreporterul englez Frank Edwards a dezgropat din documentele oficiale ale Amiralităţii Britanice ceva ce s-a petrecut în februarie 1891. Este vorba de cazul uimitor, dar dovedit, al marinarului britanic James Bartley.

Bartley era matroz pe baleniera „Star of the East”, în Atlanticul de Sud, la câteva sute de kilometri sud de Insulele Falkland. Bartley şi alţi aruncători de harpon se pregăteau să răpună o mare balenă. La vremea aceea o treabă periculoasă. Balenele nu erau atacate de la bord cu tunul-harpon, ci din nişte bărcuţe cu oameni, care trebuiau sa ia contact cu giganţii mărilor, pentru ca nişte braţe viguroase să poată azvârli harpoanele asupra ţintei.

Numai că de data aceasta ceva rău s-a întâmplat. Animalul lovit mortal se zbătu atât de mult, încât din bărcuţa lui Bartley şi a celorlalţi nu mai rămăseseră decât surcele. Supravieţuitorii au fost traşi într-o altă balenieră. Doi oameni lipseau, unul dintre ei fiind James Bartley.

La un moment dat, balena lovită cu harponul a apărut moartă la suprafaţa apei. După cîteva ore, vânătoarea s-a terminat. Uriaşul animal a fost tras lângă navă. Pe atunci, navele acestea nu erau fabrici plutitoare în care să se introducă pentru tranşare balene răpuse. Corpul animalului trebuia prelucrat tot în apă.

Cu cuţite speciale, marinarii şi-au început lucrarea sângeroasă şi anevoioasă. Au robotit la lumina felinarelor până noaptea. Către orele 11 au extras stomacul şi l-au ridicat la bord pentru continuarea prelucrării. Acolo au constatat cu uimire dublată de mare spaimă cum o mişcare ritmică se propaga prin burdihanul de mărimea unui om. Părea că organul respiră. Medicul navei se înfiinţă de urgenţă la locul evenimentului şi secţionă stomacul. Se iviră o gheată, apoi un picior, în sfârşit un trup întreg: James Bartley, făcut ghem, inconştient, dar viu!

L-au stropit cu apă, l-au îngrijit cât s-a putut de bine şi l-au izolat într-o cabină. În timpul lungului voiaj spre casă al navei, el s-a aflat două săptămâni între viaţă şi moarte. A mai fost nevoie de încă două săptămâni până să-şi recapete luciditatea. A putut să-şi aducă aminte că intrase în gura balenei şi alunecase la vale printr-un tub mucilagios. Apoi nimic altceva. Medicul a consemnat incidentul, precum şi relatarea lui Bartley, în jurnalul de bord. Această informaţie poartă semnătura tuturor celor de la bord.

James Bartley stătuse 15 ore în stomacul balenei şi-şi pierduse în acest răstimp tot părul de pe corp. Pielea lui dobândise o culoare cadaverică. Iar el aproape că orbise. După această întîmplare de groază, el şi-a petrecut restul vieţii în Gloucester, unde a lucrat ca ajutor de cizmar. În acest timp l-au vizitat şi chestionat nenumăraţi medici din toată lumea. Pe piatra lui de mormînt sînt consemnate pe scurt peripeţiile vieţii sale. Sub textul respectiv se poate citi: „James Bartley, 1870-1909, un Iona modern”.


Lasă un comentariu