O conspiraţie bizară: există „mercurul roşu”, o substanţă misterioasă creată de ruşi, pentru a produce bombe nucleare de buzunar?

 • 126
 •  
 •  
 •  
  126
  Shares

În 1979 în întreaga lume a început să se vorbească despre „mercurul roşu”, o presupusă substanţă creată de către ruşi şi care ar fi putut fi folosită la crearea armelor nucleare dar şi a altor arme neconvenţionale. Mercurul roşu ar fi o substanţă roşie, otrăvitoare, fără miros, fără gust, insolubilă în apă, care ar deveni galbenă atunci când este încălzită la peste 126° C, datorită unei schimbări termocromatice în structura cristalină. Pe piaţa neagră, preţul unui kilogram de mercur roşu ar fi ajuns la 1,8 milioane de dolari.

Despre mercurul roşu s-a vorbit pe larg în mass-media în anii 80 şi 90; nimeni nu ştia cum arată, niciun chimist de renume internaţional n-a analizat această presupusă substanţă, dar totuşi se discuta despre ea. Până la urmă, s-a ajuns la concluzie că totul n-ar fi decât un zvon fals.

În 1993, un articol a fost publicat în cotidianul rusesc „Pravda”. Acolo, conform unor surse din serviciile secrete, mercurul roşu ar fi un material super-conductor, utilizat pentru producerea de bombe convenționale și nucleare de înaltă precizie, pentru acoperirea suprafeţelor avioanelor invizibile, dar și pentru focoasele auto-ghidate. Consumatorii mercurului roşu sunt companii din industria aerospațială și nucleară din Statele Unite și Franța, dar şi națiunile care aspiră să se alăture clubului nuclear, cum ar fi Africa de Sud, Israel, Iran, Iraq și Libia.

Tot în anul 1993, dar şi în anul următor, 1994, au fost difuzate două documentare TV despre mercurul roşu, de către televiziunea „Channel 4”. Cele două documentare se numeau „Urmele mercurului roşu” şi „Bomba neutronică din buzunar”, ambele pretinzând că există dovezi conform cărora oamenii de ştiinţă ruşi au reuşit crearea unei bombe neutronice în miniatură, utilizându-se un compus misterios denumit „mercurul roşu”.

În urma arestării mai multor bărbați în Marea Britanie în septembrie 2004, existând suspiciunea că ei încercau să cumpere un kilogram de mercur roșu cu 300.000 de lire sterline, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a făcut o declarație în care a respins că substanța este reală. „Mercurul roşu nu există”, a spus purtătorul de cuvânt al organizaţiei.

Fum fără foc nu iese niciodată, aşa că n-ar fi exclus ca această substanţă să existe, însă niciun oficial n-ar avea curajul să anunţe aşa ceva…


 • 126
 •  
 •  
 •  
  126
  Shares

Lasă un comentariu