Ce arată petele albe de pe unghii? Lipsa de calciu?

654

Celor mai mulţi dintre noi li s-a spus că petele albe de pe unghii sunt provocate de nivelul prea scăzut de zinc din organism, sau de lipsa calciului. Dacă investigaţi puţin problema, veţi mai afla o sumedenie de alte opinii, inclusiv „prea mult calciu”, „formare structurală incorectă a proteinelor din organism”, „cuticulele au împins prea tare” „inactivitate a circulaţiei glandulare” sau „deshidratarea unghiei din pricina unei cantităţi prea mari de toiuen sau existenţa formaidehidei în lacul de unghii”. Altele fac referire la boli ale rinichilor, alergii, infecţii bacteriene, dereglări hormonale, post, răceli şi infecţii virale. Totuşi, cea mai populară rămâne varianta cu prea puţin zinc, fiind la fel de incorectă ca toate celelalte.

Matriţa unghiei este foarte activă metabolic, fiind foarte sensibilă la orice schimbări ale stării de sănătate. Unghiile pot reflecta diferite aspecte ale sănătăţii unei persoane, devenind mai groase sau mai subţiri, cu crăpături sau ondulate. Dacă suferiţi de stres sau de febră puternică, viteza de creştere a unghiilor poate scădea dramatic, provocând adâncituri orizontale pe suprafaţa plăcii. De fapt, se pot diagnostica peste 100 de boli pe baza unei analize atente a unghiilor.

Cum rămâne, atunci, cu micile pete albe (punctate leuconychia) de pe unghii? Conform dermatologilor, ele nu au nimic de-a face cu nivelul de zinc. Sunt provocate, cel mai adesea, de leziuni minore la nivelul matricei unghiilor, care sunt responsabile cu creşterea unghiei.