Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Moldova a dat lumii un element chimic! Din păcate a fost furat de Franţa…

380

FranciumFizicianul român Horia Hulubei (1896-1972) a adus contribuţii importante în ştiinţă prin lucrările sale de spectroscopie (Raman, radiaţii X şi radiaţii gama) şi de fizică nucleară. Dar cea mai importantă şi mai cunoscută realizare a sa este descoperirea elementului cu numărul de ordine în tabelul lui Mendeleev Z = 87. Până în 1936, cu toate încercările făcute, nimeni nu reuşise încă să găsească acest element care îşi avea locul rezervat în tabelul lui Mendeleev.

Aflat atunci în Franţa, unde era director de cercetări (director ştiinţific) al unui laborator la Sorbona (Universitatea din Paris), aparţinând centrului Naţional de Cercetări Ştiinţifice, Horia Hulubei a construit, împreună cu Yvette Cauchois, un spectrograf de mare rezoluţie cu cristal curb. Cu ajutorul acestui aparat foarte sensibil, a studiat un număr foarte mare de minereuri şi, după multe încercări, a avut norocul să descopere în spectrul de radiaţii X al unui mineral rar, numit polucit, prezenţa liniilor spectrale ale unui element necunoscut până atunci, ce corespundea unui izotop stabil existent în natură, având Z = 87. El şi-a anunţat public descoperirea, denumind noul element „moldaviu” (de la Moldavia, Hulubei fiind moldovean, născut în Iaşi).

Însă atunci, numai obţinerea spectrului unui element necunoscut se considera a fi o dovadă insuficientă pentru atestarea existenţei acestuia. Trebuiau, în plus, precizate proprietăţile fizico-chimice ale elementului prin analize fizico-chimice dificile, pentru care era necesară o cantitate suficient de mare de substanţă activă. Deoarece concentraţia în minereul descoperit a elementului căutat era foarte mică, trebuiau cam 10 – 15 kg de minereu, de care Hulubei nu dispunea şi de aceea el n-a putut finaliza cercetările.

Câţiva ani mai târziu (1939) acest lucru a fost făcut de către cercetătoarea franceză Marguerite Perey, care i-a dat elementului cu numărul 87 numele de „franciu”, de la France (simbol Fr), denumire sub care figurează astăzi în sistemul periodic al elementelor chimice. Astfel „moldaviul” a devenit „franciu”!

Orgoni Crystal