Bitcoin (din limba engleză bit: unitate de informație binară și coin: monedă) este un sistem de plată electronică descentralizat și o monedă digitală. La data de 3 ianuarie 2009, primul bloc de 50 bitcoin a fost lansat de creatorul misterios al lui Bitcoin, Satoshi Nakamoto (pe care nimeni nu-l cunoaşte). Așa-numitul bloc Genesis a a dat startul unei industrii de criptomonede, care are o capitalizare actuală de piață de 200 de miliarde de dolari.
Începutul lui Bitcoin este învăluit în mister, pentru că nimeni nu știe cine l-a creat sau ce-a creat. Bitcoin a fost prima dată listat la un curs de schimb de 6 cenți pentru 1 Bitcoin (în 2010). Astăzi (ianuarie 2023), 1 bitcoin valorează peste 21.000 euro, dar a avut şi zile mai bune, atingând chiar şi 56.000 euro, undeva prin noiembrie 2021. Pe măsură ce valoarea Bitcoin-ului a crescut, puterea de procesare dedicată manipulării blocului a crescut, de asemenea, în mod exponenţial. Estimările actuale arată că rețeaua Bitcoin are o rată de procesare de aproximativ 10 Th pe secundă, ceea ce înseamnă că poate face 10 trilioane de calculaţii pe secundă. Dacă ați combina puterea de calcul a primelor 500 supercomputere din lume, rețeaua Bitcoin ar avea nevoie de cel puțin 200 de ori mai multă putere de calcul.
Aici lucrurile devin cu adevărat interesante. În 2011, Dan Kaminsky, un important cercetător în domeniul securității pe Internet, a investigat moneda Bitcoin, fiind sigur că îi va găsi deficiențe majore. „După ce am studiat codul, am găsit 9 modalități posibile de a compromite sistemul, dar de fiecare dată când am început atacul, sistemul îmi întorcea următorul mesaj: atacul a fost eliminat”. Astfel, Dan Kaminsky crede că creatorul Bitcoin trebuie să aibă abilități de programare superumane.
De aceea, n-ar fi exclusă şi următoarea ipoteză fantastică şi anume aceea ca o Inteligență Artificială să fi creat Bitcoin pentru a controla lumea noastră. Această Inteligenţă Artificială şi-ar fi putut găsi originea în infrastructură noastră tehnologică. Ea ar fi putut crea cel mai mare supercomputer din lume, gata să introducă codul său de bază în platformă. De acolo va trece printr-o hiper-evoluție, creând versiuni mai bune ale ei însăşi în câteva nanosecunde. În câteva minute, Inteligenţa Artificială ar fi capabilă să controleze fiecare aspect al vieții umane.
Întrebarea reală care se pune este următoarea: ce va face ea cu o astfel de putere?