Adevăratul inventator al telefonului este italianul Meucci, şi nu Bell


telefon7Telefonul, una dintre cele mai importante invenţii ale omenirii, a apărut în urmă cu peste 130 de ani, iscând un adevărat scadal, legat de brevetarea sa. Alexander Graham Bell este recunoscut drept inventatorul telefonului, deşi dispozitive similare au fost construite şi de italianul Antonio Meucci, în 1854, Johann Philipp Reis, în 1860, şi Daniel Drawbaugh, în 1867. De altfel, fanii acestora susţin ca Bell a furat ideea de la cei menţionaţi mai sus.

Însă controversa îi are în prim plan pe Bell şi Elisha Gray. Cei doi au lucrat la dispozitive în aceeaşi perioadă, iar unii specialişti cred ca Bell s-ar fi inspirat de la Gray. De altfel, cei doi şi-au depus cererea pentru brevetarea invenţiei în aceeaşi zi, adică 14 ianuarie 1876. Cu o singură diferenţă: cererea lui Bell a fost depusă puţin înainte de ora prânzului, cu două ore înainte de cererea lui Gray.

Bell a apelat la unul dintre avocaţii săi, nefiind prezent în persoană pentru a depune cererea. Astfel, a urmat un îndelung proces pentru brevetarea invenţiei, Bell având câştig de cauză, până la urmă, Biroul de brevete american spunând că, deşi Gray a construit primul telefon, el nu a continuat experimentele pentru a demonstra că invenţia poate fi utilă pentru oameni, ceea ce îl privează de drepturile asupra sa.

Bell a primit brevetul pe 7 martie, iar, pe 10 martie, a făcut primul telefon „public”, sunându-şi asistentul, Thomas A. Watson. De altfel, primele sale cuvinte la telefon, „Domnule Watson, vino aici, vreau să te văd”, au intrat în istorie.

Pe de altă parte, cine este, cu adevărat, inventatorul telefonului, este încă un mister. Pe 11 iunie 2002, Congresul american a dat un decret prin care se recunoaşte că, dacă Meucci şi-ar fi permis să plătească taxa de 10 dolari în 1874, el ar fi obţinut brevetul pentru inventarea telefonului, iar Bell nu ar mai fi putut face acest lucru. Totuşi, documentul este doar unul simbolic.

Sursa: www.ziare.com

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock