Dispozitivul Theremin, instrumentul cu un sunet straniu, de suspans


ThereminNeobişnuita dispariţie a savantului şi inventatorului dr. Leon Theremin pare să fie legată mai mult de apele tulburi ale spionajului internaţional, decât de oricare alte cauze posibile. Este foarte probabil ca Theremin să fi dispărut pentru a lucra pentru Kremlin, aşadar, pentru cauza sovietică, dar dacă aceasta a reprezentat propria lui alegere sau dacă a fost obligat să facă acest lucru nimeni nu poate şti.

Dr. Theremin a ajuns în SUA în 1927, sub numele lui adevărat: Lev Sergheievici Terman. Domeniul lui de specialitate era radioelectronica şi nu a stat mult pe gânduri până să-şi ofere serviciile spre vânzare. După ce a lucrat un timp la un fel de instrument muzical revoluţionar, a reuşit să obţină brevetul de invenţie pentru el şi a devenit cunoscut sub numele de Theremin. Modul în care funcţiona acest instrument cu totul neobişnuit este absolut fără precedent, căci sunetele iau naştere prin mişcarea mâinii în jurul a două antene de radio şi nu prin contactul fizic cu dispozitivul. Instrumentul scotea un sunet cu timbru straniu, ceea ce a făcut să fie utilizat în mai multe filme, printre care şi în cele ale lui Alfred Hitchcock, în care sunetul lui era folosit pentru a crea o atmosferă de suspans.

Aceasta a contribuit la creşterea celebrităţii dr. Theremin în SUA. Dar celebritatea s-a dovedit a fi o sabie cu două tăişuri. Căci în timp ce Theremin se bucura de roadele succesului său, oameni cu intenţii necurate au înţeles că pot profita de talentele lui de savant şi inventator pentru a-şi pune în aplicare propriile planuri. Se spune că experimentele lui Theremin în domeniul câmpului magnetic şi al undelor radio şi, ulterior, crearea primului microfon secret de supraveghere şi interceptare radio i-au pecetluit soarta. Inventatorul a fost dat dispărut în 1938, iar după un timp s-a presupus că ar fi murit.

În cele din urmă, s-a aflat că inventatorul plecase de acasă în 1938 împreună cu mai mulţi agenţi sovietici care l-au însoţit înapoi, în patrie. Acolo se crede că a lucrat pentru sovietici la diverse dispozitive de spionai şi la sisteme de securitate. Nu este clar dacă a fost răpit sau nu, dar este puţin probabil să fi plecat de bună voie, acceptând să schimbe viaţa plăcută şi încununată de succese de la New York pe un lagăr de concentrare din Siberia, unde a ajuns în cele din urmă.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO