Încep şi oamenii de ştiinţă să-şi dea seama că Terra e posibil să fi fost locuită de civilizaţii extraterestre avansate, în trecutul îndepărtat, cu mult înainte de apariția oamenilor moderni, Homo Sapiens. Problema este de a găsi urme ale acestor ființe necunoscute. Oricum, nu putem respinge posibilitatea ca planeta noastră să fi fost locuită cu mult înainte de apariția lui Homo sapiens.
Știm că oamenii moderni sunt prezenți de aproximativ 200.000 de ani, dar viața există pe această planetă de 3,5 miliarde de ani. Știința actuală oferă dovezi că primele organisme unicelulare cunoscute au apărut pe Pământ cu aproximativ 3,5 miliarde de ani în urmă, la aproximativ un miliard de ani după formarea Pământului. Apoi, după o lungă perioadă de timp, viața mai complexă a început să evolueze, dar s-a ivit pentru prima oară în urmă cu aproximativ 600 de milioane de ani când au apărut primele animale multicelulare.
Dar chiar asta este povestea evoluției pe planeta noastră sau ne lipsesc unele evenimente istorice importante, care nu au fost niciodată documentate din cauza lipsei de dovezi? Potrivit lui Adam Frank, profesor de fizică și astronomie la Rochester și co-autor al lucrării „Ipoteza siluriană: ar fi posibil să detectăm o civilizație industrială în evidența geologică?”, ar trebui să fim mai atenți când spunem că civilizația umană modernă ar fi cea mai avansată de pe această planetă.
„Știm cu adevărat că am fost primele specii tehnologice de pe Pământ? Avem o societate industrială de doar aproximativ 300 de ani, dar există o viață complexă pe uscat de aproape 400 de milioane de ani”, explică profesorul Frank în lucrarea sa. El ne atrage atenția asupra faptului că urmele civilizațiilor sofisticate anterioare pot fi greu de găsit. El mai susține că, dacă civilizația noastră modernă s-ar stinge, orice civilizație care ar putea apărea pe Pământ milioane de ani în viitor poate să nu recunoască nici măcar existența noastră.
În același mod, noi putem căuta urme ale civilizației anterioare care au existat pe Pământ cu milioane de ani în urmă, dar nu putem găsi nicio dovadă convingătoare.
Bineînțeles, cea mai bună modalitate de a demonstra existența civilizațiilor sofisticate din trecut ar fi dacă am putea descoperi unele artefacte fizice, dar profesorul Frank se îndoieşte că acest lucru se va întâmpla vreodată. „Orașele noastre acoperă mai puțin de un procent din suprafață. Orice oraș comparabil dintr-o civilizație anterioară ar fi ușor de scăpat din vedere pentru paleontologii moderni. Și nimeni nu ar trebui să se bazeze pe găsirea unui iPhone de pe timpul erai jurasice; nu ar dura milioane de ani, fie că are Gorilla Glass sau nu”.
Dacă nu putem localiza artefacte fizice, am putea avea noroc și să găsim niște oase fosilizate care ar putea oferi dovezi că o altă specie avansată a umblat pe Pământ în urmă cu milioane de ani. S-au făcut descoperiri de acest fel, dar au fost întotdeauna întâmpinate cu scepticism, deoarece dovezile vorbesc împotriva teoriei acceptate a evoluționismului.
Ca exemplu, putem menționa un set de amprente controversate, asemănătoare omului, care au pus la încercare teoria evoluției umane. Amprentele au o vechime de aproximativ 5,7 milioane de ani, şi au fost găsite în Trachilos, în vestul Cretei, având o formă asemănătoare omului. Ar putea oferi dovezi că cineva a umblat pe Pământ în urmă cu milioane de ani, iar aceste ființe nu erau oameni?
Profesorul Frank înțelege dificultățile cu care se confruntă ipoteza siluriană și propune să folosim tehnologia umană pentru a căuta relicve chimice ale unei civilizații terestre antice. Practic, acest lucru înseamnă că putem utiliza tehnologia actuală pentru a studia substanțele chimice industriale care persistă în sedimentele oceanice. Apoi, putem vedea dacă putem găsi urme de substanțe chimice similare în evidența geologică.
Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): lucrarea ştiinţifică „The Silurian Hypothesis: Would it be possible to detect an industrial civilization in the geological record?” de pe arhiv.org.