Marele mister al „Pumnalului de piatră” din cetatea peruană Chavin do Huantar. Care civilizaţie avansată a putut construi aşa ceva!?


Pumnalul de piatraÎn America de Sud, în munţii peruvieni Cordillera Blanca, au fost descoperite, cu câteva decenii în urmă, ruinele aproape inaccesibile ale cetăţii Chavin do Huantar, centrul uneia dintre cele mai vechi civilizaţii preincaşe: „cultura Chavin”. Modul în care au fost realizate bastioanele, zidurile şi clădirile interioare ale acestei cetăţi este total neobişnuit, fiind complet deosebit de stilul altor faimoase fortăreţe, ca Tiahuanaco sau Machu-Pichu.

Adică, zidurile sunt realizate în principal prin procedeul sculptării şi scobirii în stânca defileelor, piscurilor şi peşterilor naturale, cetatea fiind atât de puternic fortificată şi capcanele căilor de acces atât de numeroase, încât arheologii consideră că era absolut imposibil de cucerit. Enigma pe care oamenii de ştiinţă nu au reuşit să o dezlege este modul în care o cultură neolitică a putut prelucra muntele cu uneltele de piatră de care dispunea, mai ales că populaţiile aparţinînd culturii Chavin erau puţin numeroase, deci construirea cetăţii nu poate fi atribuită sutelor de mii de sclavi, ca în cazul piramidelor egiptene.

În centrul incintei fortificate se ridică un bastion la care nu se poate ajunge decât trecând printr-un labirint complicat şi sumbru de galerii săpate în stânca dură. Într-o sală uriaşă din mijlocul acestui edificiu se află celebrul pilon numit „Pumnalul de Piatră” – ,,Navajo Chavin do Huantar“. De peste 3 500 de ani, coloana de piatră în formă de stilet (cu înălţimea de 5 m) are vârful implantat în granitul dur al podelei. O explicaţie ştiinţifică pentru această enigmă nu a fost nici măcar sugerată, pilonul oferind imaginea deconcertantă a unui obiect de oţel înfipt în lut, or atât el, cât şi podeaua sunt făcute din granit extrem de dur. Pe suprafaţa lamei „pumnalului” (în greutate de cîteva tone), se află gravată o curioasă figură feminină, cu trăsături amestecate de om şi jaguar, cu gheare la degete şi având şerpi încolăciţi în jurul capului, în loc de păr. Asemănarea cu reprezentările Meduzei din mitologia Greciei antice este stranie, dar evidentă…

Chavin de Huantar

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO