Un profesor astrofizician pune la îndoială legea gravitaţiei: „Există o problemă foarte serioasă… noi nu avem teoria corectă a gravitaţiei”!


gravitatie 11Iată ce articol interesant am găsit pe phys.org, intitulat „Harta universului pusă la îndoială: galaxiile pitice nu se potrivesc modelului standard”:

Galaxiile-satelit pitice de la marginea Căii Lactee și a galaxiei vecine, Andromeda, sfidează modelul acceptat de formare a galaxiilor, și încercările recente de a le potrivi în model sunt eronate, crede o echipă internaţională de oameni de ştiinţă. Nepotrivirea ridică întrebări cu privire la exactitatea modelului standard al cosmologiei, care este acceptat pe larg în originea și evoluția Universului.

Modelul standard, numit şi „modelul rece lambda al materiei întunecate”, spune că galaxiile-satelit pitice din Calea Lactee și Andromeda se aşteaptă să se comporte într-un anumit fel. Galaxiile s-ar forma în halouri de materie întunecată și ar trebui să se deplaseze în direcții aleatoare. Dar, ceea ce văd astronomii este total diferit. Galaxiile-satelit se află într-un imens disc și se deplasează în aceeași direcție în interiorul acestui disc, asemenea planetelor din sistemul nostru solar care se deplasează într-un plan subțire, într-o singură direcție în jurul Soarelui. Acest lucru n-ar trebui să se întâmple și ar putea fi o problemă reală pentru cosmologia modernă.

În jurul galaxiei Calea Lactee, galaxiile pitice și roiurile stelare se află în ceea ce se numește „planul Magellanic”, sau ceea ce oamenii de ştiinţă denumesc „Structura Polară Vastă”; în Andromeda, jumătate dintre galaxiile-satelit se află în „Marele Plan Andromeda”. Oameni de ştiinţă din 6 ţări au comparat simulările făcute de calculator cu ceea ce au observat astronomii, găsind nepotriviri extrem de importante. Ei au constatat că doar una din miile de simulări realizate s-ar potrivi cu ceea ce astronomii au observat în jurul Căii Lactee. Acelaşi lucru şi în cazul galaxiei Andromeda. Șansa de a avea două galaxii cu astfel de discuri imense de galaxii-satelit este mai mare de 1 la 100.000!

Unul din cercetători, Benoit Famaey, cercetător principal asociat la Universitatea din Strasbourg, Franța, și co-autor al studiului, a spus: „Modelul standard conţine diverse ingrediente ce se presupune a exista – cum ar fi materia întunecată și energia întunecată – ce au fost introduse, deoarece modelul nu era în concordanță cu observațiile”. Famaey şi alţi astrofizicieni găsesc faptul că modelul standard nu reușește să reproducă ceea ce s-a observat până în prezent și, prin urmare, ei caută alternative.

Materia întunecată este considerată a fi o materie încă nedetectată care oferă galaxiilor masă suficientă pentru a preveni „destrămarea” lor din cauza vitezei de rotație. Dacă ar fi prezent, norul nevăzut de materie ar fi extrem de puțin probabil să rezulte în structurile planare observate. Autorii sugerează o alternativă la vechea explicație privind galaxiile-satelit pitice: o coliziune între două galaxii. Coliziunea ar fi rupt material din galaxii, care a fost aruncat la o distanță mare. Aceste resturi de materie ar fi creat galaxiile pitice.

„Galaxiile standard trebuie să conțină materie întunecată, dar galaxiile-satelit nu pot să conțină materie întunecată”, a declarat Pavel Kroupa, co-autor al studiului si profesor la Universitatea din Bonn, Germania. „Există o problemă foarte serioasă, iar repercusiunea ei ar fi aceea că noi nu părem a avea teoria corectă a gravitaţiei”.

P.S. Exact această ultimă propoziţie a profesorului Kroupa spune multe despre impasul în care se află ştiinţa la momentul actual. Degeaba a făcut cosmologia şi fizica progrese extraordinare în ultimul secol, dacă ştiinţa a ajuns să pună la îndoială propriile teorii. Aşa cum spuneam şi pe 26 mai 2014 (O nouă descoperire revoluţionară dă toată cosmologia peste cap! Universul nostru nu se extinde! Aşadar, teoria Big Bang-ului este falsă! Nu există nici materie şi energie întunecată, iar lumina este influenţată în spaţiu de o forţă misterioasă!), o nouă teorie pune la îndoială existenţa Big Bangul-ui de la începutul Universului, concept cu care am fost bombardaţi în şcoli de circa jumătate de secol. În 2011, oamenii de ştiinţă publicau o altă teorie în care punea la îndoială existenţa materiei întunecate, un alt concept inventat de fizica modernă doar pentru a susţine teoria Big Bang-ului (Cosmologii iar s-au înşelat: materia întunecată nu există! Mai aveţi încredere în teoriile actuale privind formarea Universului?). Atunci când spiritualitatea şi religiile vorbesc despre existenţa sufletului şi a chakrelor, oamenii de ştiinţă râd de cei care pot să creadă în asemenea concepte „inexistente”, imateriale şi care nu se pot dovedi. Dar bine că fizicienii nu râd de „materia întunecată”, ce nu poate fi dovedită din punct de vedere fizic, rezultând doar din nişte calcule matematice complicate, pentru a susţine acelaşi concept de „Big Bang”.

Acum aflăm că noi nu înţelegem teoria corectă a gravitaţiei! Poate că aşa şi este… poate că nici nu există gravitaţie aşa cum o înţelegem noi. Eu am spus mai demult că nu am încredere în unele descoperiri ştiinţifice, căci ştiinţa e schimbătoare asemenea cerului. Acest lucru însă n-o să-l întâlniţi în cadrul marilor religii universale care spun acelaşi lucru de mii de ani (existenţa sufletului, a vieţii după moarte, a unui Creator şi a altor concepte spirituale profunde).


Lasă un comentariu