Descoperiri terifiante găsite în spaţiul cosmic – toate arată că Universul funcţionează în condiții care adesea sfidează înțelegerea noastră


Imagine: generata de AI (Microsoft Designer)

Puțin peste 700 de oameni au fost în spațiul cosmic, de când acest lucru a devenit o posibilitate în 1961. Câteva decenii mai târziu, exoplanetele, cele existente în afara sistemului nostru solar, sunt detectate în mod oficial. Cu ajutor unor telescoape precum Keplar și TESS, în ultimii 10 ani au fost determinate aproximativ 5.500 de exoplanete. Cu sute de miliarde de planete potențiale în galaxia noastră Calea Lactee, oamenii de știință au estimat că există între 1 trilion de trilion până la un număr infinit de planete în Univers. Ceea ce s-a găsit a dus la descoperiri șocante și uneori terifiante.

WASP-12b. Denumită şi „planeta cea blestemată”, WASP-12b are cea mai mare temperatură la suprafaţa sa, din toate planetele cunoscute din galaxia Calea Lactee: 1.500 de grade Celsius. Şi ea ar putea fi devorată de steaua ei în circa 10 milioane de ani. Descoperită în anul 2008, WASP-12b se află localizată la circa 600 de ani-lumină de soarele nostru şi este de 300 de ori mai mare decât Pământul nostru. Planeta are o masă cu 40% mai mare decât cea a lui Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar. WASP-12b este atât de aproape de steaua în jurul căreia orbitează, încât are o perioadă de revoluţie de numai 24 de ore (faţă de 365 de zile, cât are Pământul).

Kepler-78b. Numită şi „geamănul întunecat al Pământului”, Kepler-78b seamănă cu Pământul, dar având o soartă mult mai sumbră. Această planetă stâncoasă, puțin mai mare decât a noastră, are o compoziție similară, dar aici se termină asemănările. Orbitează atât de aproape de steaua sa, încât un an durează doar 8,5 ore, iar temperaturile sunt extrem de ridicate. Aşadar, viața acolo este de neimaginat.

Tres 2b. Este cea mai întunecată planetă cunoscută de noi. Acest gigant gazos reflectă mai puțin de 1% din lumina pe care o primește de la stea sa, făcându-l mai negru decât cărbunele. Situată la 750 de ani-lumină depărtare, exoplaneta absoarbe aproape toată lumina care vine, lăsând-o învăluită într-un întuneric perpetuu. Oamenii de știință cred că întunecul său se datorează substanțelor chimice din atmosfera sa, cum ar fi sodiul sau potasiul, care absorb lumina. Ceea ce îl face și mai terifiant este aspectul său aproape supranatural. Spre deosebire de planetele luminoase reflectorizante cu care ne-am obișnuit, TrES-2b servește ca un memento înfiorător că nu toate corpurile cereşti strălucesc.

Descoperirea unor astfel de planete nu numai că ne satisface curiozitatea, ci ne oferă și o nouă perspectivă. Pământul este un paradis unic și un loc în care viața poate prospera într-un univers plin de extreme. Universul nu respectă regulile Pământului. Funcționează la scări și în condiții care adesea sfidează înțelegerea noastră. Pe măsură ce tehnologia noastră avansează, aceste mistere cosmice vor dezvălui lucruri și mai uluitoare.