Elena Ceauşescu a fost considerată de mulţi „capul răutăţilor” în cuplul Ceauşescu, cea care a condus de facto România, cel puţin în anii ’80, până la execuţia sa pe 25 decembrie 1989, împreună cu Nicolae Ceauşescu.
Născută pe 7 ianuarie 1919, Elena Petrescu (înainte de căsătorie) n-a făcut decât 4 clase, pentru ca în anul 1936 să ajungă la Bucureşti, unde a lucrat ca ucenică la fabrica Lantex. Undeva în jurul anului 1940, Elena (Lenuţa) a devenit logodnica / iubita lui Nicolae Ceauşescu, care era la închisoare. Deși organizația comunistă i-a interzis ei să mai aibă legături cu Nicolae Ceușescu, pentru că periclita organizația, ea a menținut această legătură. Nicolae Ceaușescu mai avea câte o permisie de a ieși din închisoare (însoţit de un gardian), și atunci cei doi se întâlneau în anumite locuri.
În sat, fetei i s-a spus Lenuța lui Briceag. Porecla – Briceag – o primise de la consătenii tatălui ei, Nae Petrescu, după ce și-a deschis prăvălie în casă, acolo vânzând gaz, sare, zahăr, ață, ace și cuie.
O etapă nedeslușită din tinerețea Elenei Ceaușescu durează din noiembrie 1939 până în august 1941, atunci când Lenuţa nu avea nimic de lucru. Din ce-a trăit, nu se știe; de aici a apărut ipoteza prostituției. Bârfa a fost susţinută după 1990 de însuşi fratele dictatorului, fostul general de Securitate, Andruță Ceaușescu. Acesta a povestit ziariștilor următoarea întâmplare: vrând să-și viziteze viitoarea cumnată, care locuia cu o altă femeie într-o cameră închiriată în București, le-a găsit pe amândouă petrecând, dezbrăcate, cu doi soldați germani.